Izvor: B92, 21.Jan.2010, 20:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Desetočlana porodica gladuje

Beograd -- Desetočlana porodica Tomić u Mladenovcu, jedva krpi kraj sa krajem, a koliko već sutra, na tempreraturi oko nule, ostaće bez struje.

Broj dece u Srbiji koja žive na granici egzistencije ponovo je u porastu. Podaci iz ankete preliminarnog istraživanja Republičkog zavoda za statistiku pokazuju da je pre svega zbog ekonomske krize i porasta cene hrane sve više gladne dece, a situacija je teža što je više članova u porodici.

Najveće i jedino blago >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Slađane Tomić su njena deca. Ona i njen muž Ivica ih imaju osmoro. Od najstarijeg, osamnaestogodišnjeg Aleksandra do tromesečnog Đorđa.

Ovi supružnici međutim, novca i posla nemaju. Dok su stariji u školi, Ivica svaki dan traži makar poslić, a Slađana kod kuće čuva najmlađe i četrnaestogodišnjeg Ivana koji boluje od epilepsije.

"Prođe dan onako, brzo. Koliko puta smo gladovali pa legnemo svi u krevet i ćutimo. Svaki dan treba da im daš nešto za školu, ako nemaš šta da im obučeš, onda znaš kako. U školi ih nazivaju slepci, kažu a tvoja majka je siromašna nema para da ti da za užinu. Onda se ja uzjamim da bi imali da jedu”, kaže majka Slađana Tomić.

Njih desetoro žive u dve sobe, od pozajmica i socijalne pomoći. Sa velikim zakašnjenjem primaju i dečiji dodatak od oko 8 hiljada dinara i to samo za četvoro dece, pošto zakon tako propisuje.

Hranu iz Narodne kuhinje Slađana uspeva da uzme tek ako, zbog velike gužve, stigne na red.

B92: Da li Vam zameraju zato što imate toliko dece?

Slađana Tomić: Jeste. Mnogi su ljubomorni. I mnogo mi kunu decu. I ne smem da tražim od njih. Ima nekih koji me razumeju i izađu mi u sustret a ima neko ko ne razume pa nam se podsmevaju.

Glavna pomoć u kući je Milica, koja ide u peti razred i ima pune ruke posla. Od velike je pomoći mami, naročito kada mora sa najmlađim Đorđem koji od rođenja ima zdravstvene probleme zbog kojih može da se hrani samo na flašicu, da boravi u bolnici u Beogradu.

"Prvo se odlučim šta ću sve da sredim, pa na kraju učim, pa kada se beba probudi čuvam je, posle spavam i tako. Da li stižeš da se družiš sa vršnjacima, drugarima iz škole? Ne, nemam najbolju drugaricu u školi”, kaže Milica Tomić.

Tomići maštaju o kući na selu i parčetu zemlje. Za sada, kažu, dovoljno bi bilo da plate dug za struju koju su najavili da će im u petak isključiti i da plate kiriju zbog koje im preti izbacivanje iz opštinskog stana u Mladenovcu.

Pre svega, nadaju se da će imati šta da pojedu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.