Dečak Čeda ne može više da hoda, pomozite mu

Izvor: RTS, 21.Maj.2020, 18:16

Dečak Čeda ne može više da hoda, pomozite mu

Trinaestogodišnji Čeda Tošić iz Pirota od rođenja boluje od cerebralne paralize, ali je kao dečak posle tri operacije uspeo da prohoda. Bolest se vratila i on ponovo mora na operaciju koja košta 305.000 dinara, bez pratećih troškova. Deo novca je sakupljen zahvaljujući akciji koju su na društvenim mrežama pokrenuli njegovi nastavnici, a i grad će pomoći. Potrebno je obezbediti još 160.000 dinara.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kada je ekipa RTS-a pre devet godina posetila Čedu, bio je mali, hrabri dečak koji je nakon lečenja prvi put stao na svoje noge.

Ovih dana ekipa RTS-a je ponovo zakucala na vrata porodice Tošić, ali ih je Čeda dočekao sedeći ispred kompjutera jer otkako mu se zdravstveno stanje pogoršalo - ne može da se kreće.
Ipak, to ga ne sprečava da redovno pohađa školu, trenutno onlajn nastavu za 6. razred, kao jedan od najboljih đaka u odeljenju.
"Nemam neki poseban predmet, ali sam bio na takmičenju iz istorije, srpskog jezika, tačnije čitalačke značke, i matematike. Ja bih jednog dana želeo da upišem srednju ekonomsku školu i da radim u kancelariji", rekao je Čeda.
Još jednom moraće pod nož Međutim, uspeh u školi i radost odrastanja, ponovo je poremetila bolest.
Čedina majka Ljiljana Đukić kaže da je on naglo porastao i doktori su rekli da mora još jednom da se odradi operacija u pubertetu.
"Ne može uopšte da hoda, ako ide u ve-ce on otpuzi, ne može da se umije, ne može da se obuče, ne može ništa", ispričala je majka.
Put do ozdravljenja prepun je prepreka, uglavnom materijalnih. Porodica živi u više nego skromnim uslovima - od dečjeg dodatka i tuđe nege. Zbog toga je za njih nedostižna suma od 160.000, koliko nedostaje za operaciju. Majka Ljiljana se ponovo uzda u plemenite ljude.
"Ja znam da ima još dosta bolesne dece, znam da je mnogima potrebna ova pomoć, nažalost. Ali, nadam se da će naići neki dobri ljudi da mi pomognu, da uspemo i ovaj put", rekla je majka Ljiljana.
Na potezu je humanost koja će pomoći Čedi u ostvarenju sna - da ponovo stane na svoje noge.
"Ne bojim se svoje operacije jer uvek posle kiše dođe sunce... ili duga. I mislim da će i meni jednom doći duga", rekao je Čeda.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.