Deca žele primere dobre prakse, a ne nasilje

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca žele primere dobre prakse, a ne nasilje

Srbija je među 12 zemalja koje su napredovale u suzbijanju najgorih oblika dečjeg rada, ocena je američkog Ministarstva za rad na osnovu istraživanja u sto trideset jednoj državi. Mnogo toga još mora da se popravi, a uskoro bi trebalo da dobijemo i Nacionalnu strategiju za prevenciju i zaštitu dece od nasilja.
O deci se ne može odlučivati bez njih samih, shvatili su i predstavnici naših vlasti. A >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << deca kažu da im je dosta priča o nasilju i ljudima koji ne zavređuju pažnju.

"Deca hoće u našoj zemlji primere dobre prakse, da to vide na televiziji, kako drug drugu pomaže, solidarnost, a ne da gledaju nasilje. Hoće dobre primere, primere dobre prakse, ljubav, altruizam sve što isključuje nasilje, i to je bukvalno molba dece", ističe Stana Božović iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Vlada Srbije postavila je cilj da do 2030. svakom detetu obezbedi život bez siromaštva i gladi, kvalitetan razvoj u ranom detinjstvu, besplatno školovanje i zaštitu od teškog rada, iza čega često stoji kulturološki problem.
"U nekim selima odlični đaci dobijaju velike aplauze od porodica zato što ne idu u školu kad treba u kući da se radi nekada i fizički teško. Suština je da i kulturološki pristup ovom problemu, ali i ulične situacije vezane za decu, jesu i dalje problem u velikim gradovima" kaže ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović,
To je i deo preporuka Komiteta UN za prava deteta.
"Ono na šta se uvek ukazuje, jeste problem dece koja dolaze iz romske zajednice, njihovo uključivanje u obrazovni sistem, pre svega u predškolsko obrazovanje, mislim da smo na svim tim preporukama počeli intenzivno da radimo, neke od preporuka su već realizovane", objašnjava direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović.
Pored Strategija za sprečavanje nasilja nad decom, čeka nas i usvajanje Zakona o dečjim pravima i uspostavljanje institucije zaštitnika dečjih prava.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.