Deca s mentalnim poteškoćama – šta kada roditelja ne bude

Izvor: RTS, 25.Dec.2018, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca s mentalnim poteškoćama – šta kada roditelja ne bude

Koliko je osoba s mentalnim poteškoćama u Srbiji, nema preciznih podataka. Nema često ni razumevanja za probleme s kojima se suočavaju. Zbog toga roditelji pokreću inicijativu za jačanje sistemske podrške toj deci i njihovim porodicama.
Roditelji su umorni od borbe i traženja podrške od vrata do vrata. Jedni druge najbolje razumeju. Jadranka uz svog sina, već godinu dana brine i o njegovom drugu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << koji je ostao bez roditelja.

Kada je rodbina rekla da neće da ga uzme, da ne mogu da se brinu o njemu, ja sam pozvala dom u koji je on trebalo da bude smešten i pitala da li postoji mogućnost da ga dovode u boravak. Oni su se samo nasmejali i rekli – ma ne dolazi u obzir", kaže Jadranka Bajčetić. 
"Stefan je išao recimo u specijalnu školu, ne zato što je on tamo išao da nešto nauči, već smo bili prinuđeni na to da bi se u nekoj instituciji socijalizovao sa drugom decom, njemu je to mnogo značilo, mnogo je napredovao, ali smo sad kod kuće i to je njemu pogoršalo kvalitet života", kaže majka Dušica Vukosavljević.
Problemi počinju još u porodilištu, a onda se s godinama samo gomilaju. Često je to test za porodicu – u 80 slučajeva ona se raspada, a brigu o detetu obično preuzima majka. Bez sistemske podrške, to nije nimalo lako.
"Problem je u činjenici da razvoj usluga u nekim manjim sredinama isključivo zavisi od jedinica lokalne samouprave, njihove volje, trenutne materijalne situacije i njihove osetljivosti za određenu problematiku i određenu temu, što ne bi trebalo da se ponavlja", kaže Tanja Staljonić iz Humanitarne organizacije "Prijatelj u nevolji".
Izmene Zakona o socijalnoj zaštiti predviđaju uspostavljanje usluga porodičnog saradnika i predah usluge, koje će se realizovati u lokalnim sredinama, ali će se finansirati iz državnog budžeta. Neobaveznost je tu problem.
"Kada se kaže u nekom zakonu da nešto može, to se uglavnom u izradi ne može. Tu i jeste pravac u kome treba da se Zakon o socijalnoj zaštiti menja, da pod određenim kriterijumima određenim normama ustanovljavanja ovih usluga na lokalnom nivou ne mogu da zavise od toga da se kaže da može, nego oni moraju da budu obavezno uvedeni", kaže Dragan Vuzlević, savetnik ministra za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. 
Za roditelje nije najveći problem novac, iako su mnogi u teškoj situaciji. Glavna briga im je šta će biti s njihovom decom kada njih ne bude. Zato se godinama bore za uspostavljanje usluge stanovanje uz podršku. Uz obećanje da će na tome raditi, u Ministarstvu najavljuju i ukidanje potpunog lišavanja poslovne sposobnosti. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.