Deca na novi bubreg čekaju i 10 godina

Izvor: Politika, 18.Maj.2012, 23:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Deca na novi bubreg čekaju i 10 godina

Da bi se naša zemlja bolje „kotirala” u oblasti transplantacije, godišnje mora uspešno da se obavi više od 280 presađivanja organa

Zbog nedostupnih podataka, Srbija nije dobila prelaznu ocenu u oblasti transplantacije bubrega u istraživanju koje je ekspertska organizacija Helt konzjumer pauerhaus uradila za potrebe Evropskog parlamenta. Mišljenja stručnjaka u našoj zemlji podeljena su kad je reč o ovoj oblasti, za koju smatraju da je još u razvoju i da treba načiniti >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << još mnogo koraka kako bismo se našli među vodećim evropskim zemljama. Ipak, oni ističi i da neke stvari radimo i na pogrešan način.

Jelena Alavanja, iz Udruženjadece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba „Sve za osmeh”, kaže da u inostranstvu deca čekaju na kadaveričnu transplantaciju (sa preminulih donora) šest meseci, a kod nas čak 10 godina.

– Zbog toga smo verovatno među poslednjim zemljama. A ne vidim da je država zainteresovana da se podrobnije bavi takvim problemima. Nije nevolja poboljšati svest naroda o transplantaciji, već u organizaciji službi. Donorske bolnice nisu objedinjene, postoje čak tri vrste donorskih kartica za zaveštanje organa, a nema ni transplantacionih timova koji će u svakoj situaciji moći da dođu, preuzmu organe i odnesu ih do bolnice da se operacija što pre obavi. Sve se radi uz pomoć štapa i kanapa. Državi je isplativo da se kod što više pacijenata obave transplantacije, jer ljudi onda nisu invalidi, ne idu na skupe dijalize, ne primaju tuđu negu i pomoć – istakla je Alavanja.

.................................................

Ceo tekst pročitajte u štampanom izdanju od 19. maja. Ako ste zainteresovani da se pretplatite na elektronsko izdanje cele „Politike“ kliknite OVDE.

Danijela Davidov-Kesar

objavljeno: 19.05.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.