Danas sahrana Biljane Kovačić Vučo

Izvor: Blic, 23.Apr.2010, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas sahrana Biljane Kovačić Vučo

U Beogradu je danas kremirana predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava Biljana Kovačević Vučo, koja je preminula u utorak 20. aprila.

Poslednjem oproštaju od Kovačević Vučo, na Novom groblju, prisustvovali su članovi porodice, prijatelji i saradnici iz nevladinog sektora.

"Odbacivala je ulogu žrtve, nije se dala slabosti, ni nostalgiji, odbijala je da prihvata izvinjavajuće zablude. Mislila je, pisala i govorila u pravi čas, bez ostatka. Nikad posle, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nikad naknadno, nikad sa resentimanom i objašnjenjima. Oštra prema onima koji su joj mogli nauditi, blaga prema onima koji to nisu mogli", kazala je direktorka Centra za kulturnu dekontaminaciju Borka Pavićević opraštajući se od svoje višegodišnje prijateljice.

Branila je slabije od jačih, a nikad jače od slabijih, rekla je Pavićevićeva i dodala da je Biljana Kovačević-Vučo emancipovala svoju profesiju pravnika i advokata, borbu za ljudska prava, davala joj puni moralni, pa i estetski smisao, živela za ono za šta se zalagala.

Od Biljane Kovačević-Vučo oprostio se u ime Jukoma i njen saradnik Milan Antonijević.

"Ovih dana nismo radili u Jukomu, već smo ti pripremili ono što bi tebe najviše zanimalo, kako je sve prošlo u medijima, kakve su reakcije", rekao je Antonijević i okupljenima pročitao poruke sa interneta i fejsbuka koje su ostavljali brojni ljudi iz cele Srbije ali i saradnici i prijatelji Biljane Kovačević-Vučo.

Na ispraćaju Biljane Kovačević Vučo su bili predsednik Liberalno demokratske partije Čedomir Jovanović, zatim Vladimir Popović, Borka Pavićević, Latinka Perović, Vojin Dimitrijević, Biljana Srbljanović, kao i Marko Karadžić.

Poštu su joj odali i Srđa Popović, Predrag Simić, Ognjen Pribićević, Ivan Vujačić, Nataša Kandić, Gašo Knežević, Staša Zajević, Predrag Koraksić, kao i druge brojne ličnosti javnog života Srbije, nevladinog sektora i novinari.

Biljana Kovačević Vučo rođena je 1952. godine u Beogradu, gde je diplomirala na Pravnom fakultetu 1977. godine.

Radila je 10 godina u Privrednom sudu u Beogradu, a od 1988-1996. godine u Vrhovnom sudu, kao viši savetnik.

Bila je među osnivačima Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, u kojem je jedno vreme radila i kao generalni sekretar.

Od 1997. godine, kada je osnovan, bila je na čelu Jugoslovenskog komiteta pravnika za ljudska prava (Jukom).

Politički je bila angažovana u reformistima Ante Markovića, a posle u Građanskom savezu Srbije, koji je napustila 1996. godine, kada je došlo do rascepa u stranci.

Član Političkog saveta Liberalno demokratske partije postala je u aprilu 2007. godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.