Danas počinje pravoslavni Vaskršnji post

Izvor: Blic, 15.Feb.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas počinje pravoslavni Vaskršnji post

Veliki Vaskršnji post, najduži i najznačajniji u pravoslavnoj veri, počinje danas, a završava se praznikom Vaskresenja Isusa Hrista, koji se ove godine obeležava 4. aprila.

Prvi dan šestonedeljnog Vaskršnjeg ili Velikog časnog posta je Čisti ponedeljak, a za pravoslavne vernike je nedelja koja sledi - Čista nedelja, koja uz poslednju - Nedelju pravoslavlja, podrazumeva najstroža pravila, pripremanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << hrane na vodi i molitveno uzdržavanje od loših misli i dela.

Između ove dve nedelje smenjuju se Pačista, Krstopoklona, Sredoposna, Gluva, Cvetna i Strasna ili Stradalna nedelja, koja je sećanje na muke Hristove i njegov put do smrti na krstu i Vaskrsenja. Cilj posta je da se kroz iskrenu molitvu, praštanje i pokajanje u miru i tišini dočeka najveći hrišćanski praznik, jer je vera u Vaskrsenje osnov hrišćanstva.

Post nije gladovanje, ni zapostavljanje trpeze već je, pre svega, moralni i etički i izraz stvarne ljubavi prema Bogu i Sinu Božjem, koji je svojim stradanjem i svojim životom u veri uspostavio vrednosti hrišćanstva.

Oni koji odluče da ispoštuju pravila posta dužni su da naprave izbor posne hrane, bez mesa i belog mrsa, i da te dane provedu u molitvi, praštanju i pokajanju, kako bi se pripremili za pričest koji je kruna tog dobrovoljnog odricanja.

Sveštenicima i duhovnicima prepušteno da razreše i ublaže obaveze vernike koji zbog životne dobi, zdravlja ili vrste posla, nisu u stanju da poštuju pravila posta.

Veliki časni post počinje, istovremeno za sve pravoslavne hrišćanske crkve koje, bez obzira na način računanja prazničnog vremena i važeće kalendare, zajedno proslavljaju Vaskrs - naveći dan u hrišćanstvu, jer je vera u vaskrsenje suština hrišcanske vere. Datum Vaskrsa određuje se prema prirodnim menama meseca i nema nikakve veze sa oficijelnim kalendarima, a ove godine i katolici ga slave 4. aprila.

Za katolike Uskršnji post, koji se po pravilima razlikuje od pravoslavnog, počinje u sredu, 10. februara, i ta nedelja posta zove se Pepelnica.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.