Danas „čišćenje” Filozofskog fakulteta

Izvor: Politika, 02.Nov.2011, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Danas „čišćenje” Filozofskog fakulteta

Dalja blokada fakulteta biće smatrana težom povredom discipline, zbog koje se može izreći mera privremenog udaljenja ili trajnog isključenja sa univerziteta

Uprava Filozofskog fakulteta zamolila je studente koji od 20. oktobra blokiraju fakultet da se povuku i bez incidenata omoguće radnicima obezbeđenja i zaposlenima da danas „počnu rad na održavanju čistoće i obezbeđivanju uslova za početak nastave u punom obimu”. U jučerašnjem saopštenju Filozofskog fakulteta >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << navodi se da je uprava i dalje otvorena za razgovore sa predstavnicima plenuma, ali da na dekanskom kolegijumu preovladava stav da razgovori neće dovesti do prestanka blokade nastave. Takođe, iako su mnoga odeljenja nastavu organizovala u prostorijama van ovog fakulteta, to nije moguće na katedrama sa velikim brojem studenata.

„U pokušaju da održe nastavu, pojedini studenti i nastavnici su fizički napadnuti, što oštro osuđujemo. Studenti i nastavnici Filozofskog fakulteta ne protive se pokušaju pojedinih studenata i nastavnika da izraze svoje nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu, ali to ne mogu više činiti blokadom nastave”, navodi se u saopštenju.

Zato je na sednici dekanskog kolegijuma odlučeno da se od petka nastava realizuje u punom obimu.

– Mole se svi studenti da nose indekse počev od četvrtka 3. novembra, i budu spremni da ih pokažu radnicima obezbeđenja na ulazu i u prostorijama fakulteta. Da bi se uspostavili uslovi za realizaciju nastave, u četvrtak 3. novembra čitaonice i biblioteke na drugom, trećem, četvrtom i petom spratu nove zgrade neće raditi, a pristup ovom delu fakulteta imaće samo radnici obezbeđenja i zaposleni na fakultetu koji će u ovom delu zgrade u četvrtak raditi na održavanju čistoće i omogućavanju uslova za početak nastave u petak. Mole se studenti koji učestvuju u blokadi nastave da ove prostorije fakulteta napuste – navodi se u saopštenju.

Kako je odlučeno, nastava će se sutra odvijati po uobičajenom rasporedu u svim prostorijama predviđenim za to, osim u učionici 101, u kojoj će studentima okupljenim u plenumu biti omogućeno da i dalje izražavaju svoja uverenja. Ometanje nastave u svim drugim učionicama i prostorima namenjenim za odvijanje nastave biće sankcionisano u skladu s Pravilnikom o disciplinskoj odgovornosti studenata Univerziteta u Beogradu. Nasilno sprečavanje održavanja nastave na fakultetu je teža povreda discipline zbog koje se može izreći mera udaljenja s univerziteta.

Plenum je s druge strane, juče oštro demantovao navode uprave da su prekjuče ispred sale 510, pri pokušaju da održe čas, napadnuti dr Miloš Antonović, profesor opšte istorije ranog srednjeg veka i studenti koji su došli na predavanje.

– Jedini koji su zaista bili izloženi fizičkom nasilju su upravo studenti u blokadi, o čemu svedoči i snimak koji se može pogledati na „Jutjubu” – kaže jedan od studenata koji je insistirao na anonimnosti.

Plenum je juče na platou ispred Filozofskog fakulteta održao konferenciju za novinare, tokom koje se pojavila i grupa studenata koja se protivi blokadi, pa je došlo do koškanja između njih. Potpredsednik Studentske konferencije Univerziteta Srbije Nemanja Dević negodovao je zbog toga što „manjina ugnjetava većinu i dovodi u opasnost regularnost zimskog semestra”.

Zahtevi studenata su da svi akademci sa osvojenih 48 bodova mogu da upišu narednu godinu studija o trošku države, da školarina ne premašuje iznos tri minimalne mesečne zarade, kao i da počnu razgovori o besplatnom školstvu. Zahtevi studenata su i češći rokovi za apsolvente, kao i izmene Zakona o visokom školstvu.

S. Gucijan

objavljeno: 03.11.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.