Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan zaštite životne sredine

San Francisko -- Ujedinjene nacije upozoravaju da zagađenje životne sredine počinje ozbiljno da preti čovečanstvu.

Na svetski dan zaštite planete, gradonačelnici najzagađenijih gradova sveta u San Francisku dogovaraju startegiju za borbu protiv tog problema. Sastanak se održava pod nazivom, koji bi mogao i ironično da se shvati: "Zeleni gradovi".

"Kao ljudska bića, vezani smo za sredinu u kojoj živimo. I više nego sve druge vrste koje žive na Zemlji, odgovorni >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << smo za stanje u kome se životna sredina nalazi. Ako želimo da stvorimo svet mira, slobode i dostojanstva za sve, onda nam je za to neophodna, čista voda, svež vazduh i dovoljno sirovina, da bismo to postigli" kazao je Kofi Anan, generalni sekretar UN.

Predstavnici najugroženijih gradova okupili su se u San Fransisku da razmotre načine za borbu protiv izduvnih gasova i za povećanje zelenih površina. Najbogatija američka država Kalifornija, ujedno i jedna od najzagađenijih predstavila je svoje adute u borbi protiv zagađenja kao što su ova vozila na hibridni pogon.

Troškovi za nabavku opreme za zaštitu sredine i primena strogih kazni za zagađivače značajno bi istanjili profite američkih kompanija, pa administarcija u Vašingtonu ni ne razmišlja da usliši zahteve koji dolaze iz svih delova sveta.

Dan zaštite životne sredine obeležen je i u Beogradu. Zamenik gradonačelnika, Radmila Hrustanović simbolično je zasadila jednu tuju na jednom od gradskih skverova. Ona je najavila da će Beograd u narednim godinama više novca uložiti u zelene površine i zaštitu izduvnih gasova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.