Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

Izvor: RTS, 18.Maj.2018, 10:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja

U Srbiji se obeležava Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja, a statistika pokazuje da je od početka godine u našoj zemlji stradalo 18 žena u okviru porodice ili domaćinstva.
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je da podržava delovanje centara za socijalni rad, koji kontinuirano rade na sprečavanju nasilja nad ženama i nasilja u porodici i koji su samo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << u 2017. pružili podršku za 16.499 osobe sa iskustvom nasilja i izrekli 5.253 mera zaštite od nasilja u porodici.

Kako navode u Ministarstvu, postupci koji se primenjuju na osnovu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, a koji je počeo da se primenjuje od juna prošle godine, dominantno se tiču fizičkog, a u manjem obimu psihičkog i seksualnog nasilja.
Primeri intervencija u situacijama ekonomskog nasilja su retki, kažu u Ministarstvu, ali koreni diskriminacije, koji vode u nasilje i primenu nasilja, leže u ekonomskoj sferi, u okviru podele moći u porodici, postavljenim nejednakim ulogama u raspodeli stečenih sredstava...
Kako bi se ojačao položaj žena, Ministarstvo je u poslednjih nekoliko godina dodeljivalo sredstva na osnovu konkursa za projekte ekonomskog osnaživanja žena u domenu organske proizvodnje, modernih tehnologija i zanatstva.
Takođe, Nacionalna služba za zapošljavanje redovno izdvaja sredstva i subvencije namenjene podršci i pokretanju proizvodnje za žene sa iskustvom nasilja u porodici i za ta se sredstva može konkuristati u filijalama Službe.
Međutim, u Ministarstvu ističu da se pitanje ekonomskog nasilja mora rešavati na mnogo efikasniji način, te da su potrebne presude, prve kazne i jasno stavljanje do znanja da ekonomska dominacija u porodici nije ništa drugo nego obična diskriminacija i povreda ljudskih prava. 
"Zato se u narednom periodu sa opravdanim razlogom može očekivati pojačano angažovanje organa Srbije na suzbijanju ekonomskog nasilja ne zaboravljajući, pri tom, postojeće žrtve i čineći sve da one budu dostojanstveno zbrinute i ponovo uključene u sve tokove društva", poručuju iz Ministarstva.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sećanje na ubijene žene: Crna slika Srbije

Izvor: Mondo, 18.Maj.2018

U Srbiji se danas obeležava Dan sećanja na ubijene žene, žrtve nasilja. Statistika niže crne brojke...Foto: MONDO/Stefan Stojanović Ilustracija..Samo od početka godine u našoj zemlji stradalo 18 žena u okviru porodice ili domaćinstva... Još juče smo čitali o brutalnom nasilju nad ženom...

Nastavak na Mondo...

Sudovi izrekli 14.000 mera u slučajevima nasilja u porodici

Izvor: N1 televizija, 18.Maj.2018

Ministarstvo pravde saopštilo je, povodom Dana sećanja na ubijene žene žrtve nasilja, da su tokom 2017. godine državni organi razmotrili više od 40.000 slučajeva nasilja u porodici, da su sudovi izrekli više od 14.000 hitnih mera i da je izrađeno oko 10.000 individualnih planova zaštite i podrške...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.