Da li će u budućnosti čovek biti uniseks?

Izvor: B92, 12.Jul.2014, 11:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će u budućnosti čovek biti "uniseks"?

"Gender fusion", stapanje polova, poništavanje rodnih obrazaca, da li je to budućnost čoveka? Ako je suditi po modnim trendovima u odevanju, na horizontu se sve više profiliše tzv. "neutralni pol".

Prošle zime u modi su bili ženski kaputi i jakne sašiveni od tradicionalno muških materijala i krojeva. Naravno, žene već odavno nose tipično mušku odeću. Tokom osamdesetih godina prošlog veka, među najzastupljenijim modnim detaljima bile su visoke naramenice koje kao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da su najavljivale odlučnost žena da preuzmu komandne funkcije koje su dotle bile isključiva zabran muškaraca.

Potom je u narednoj deceniji, američki modni dizajner Tom Ford preoblikovao ne samo muško odelo, već sam pojam muškarca. Ostala je zapamćena Gučijeva reklama na kojoj manekenka zamaskiranog pola u somostkom odelu stoji između dva feminizirana mladića.

Doba kada se Dejvid Bouvi šminkao, poigravajući se sa dvosmislenošću svog pola danas je prevaziđeno. Stapanje polova je neumitna stvar, a stilisti su to samo prvi shvatili i daju svoj doprinos.

"Danas, videti muškarca sa torbicom ili čudnim cipelama je nešto sasvim normalno. Nekada bi to bilo u najmanju ruku ekscentrično", objašnjava italijanski modni dizajner Alesandro Sartori.

S njim je saglasan i njegov kolega Roberto Meniketi koji tvrdi da "moda samo odražava trenutno stanje u kojem je sve manje razlika u načinu življenja i emocionalnom životu muškaraca i žena".

Sve će to biti "praistorija" za francuske mališane koji danas pohađaju neku od 500 osnovnih škola u kojima se primenjuje jednakost igračaka: lutke i automobilčići za sve.

Uostalom, pojedini lekari već sada govore o "hormonalnoj jednakosti".

Reč je o antropološkom fenomenu, izazvanom "promenom tradicionalnih porodičnih i društvenih uloga koji dovodi do biološke modifikacije", tvrde oni. Muškost i ženstvenost polako, ali sigurno postaju jedno te isto.

"Sama priroda gubi svoju normalnost", grmi francuski filozof Žan-Fransoa Matei, analizirajući za list Figaro "tendenciju koja je dovela do priznavanja neutralnog pola".

Moda je samo prva shvatila i utire put.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Da li će u budućnosti čovek biti "uniseks"?

Izvor: B92, 12.Jul.2014

"Gender fusion", stapanje polova, poništavanje rodnih obrazaca, da li je to budućnost čoveka? Ako je suditi po modnim trendovima u odevanju, na horizontu se sve više profiliše tzv. "neutralni pol"...Prošle zime u modi su bili ženski kaputi i jakne sašiveni od tradicionalno muških materijala...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.