Da li će mladi ostati u Bukovici da kuvaju rakiju?

Izvor: RTS, 20.Okt.2018, 21:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li će mladi ostati u Bukovici da kuvaju rakiju?

U Bukovici, nekada bogatom voćarskom selu u okolini Kraljeva, deseti jubilarni put održani su dani grejane rakije. Tamo je većina staračkih domaćinstava, ali se meštani nadaju da će biti onih koji će nastaviti tradiciju.
Svakog oktobra Bukovica podseti na mesto kakvo je bilo pre više decenija. Tada majstori pravljenja takozvanog šumadijskog čaja pokazuju svoje umeće. Dobra rakija je, kažu, obavezan, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ali ne i dovoljan uslov za pobedu.

"Ne ume svako da umesi hleb lepo. Neko mesi bolje, neko tanše. Tako i rakiju. A isto brašno. I tako i od rakije, ista rakija, ali ako ne ume da skuva...", priča Milan Ilić iz sela Lazac kod Kraljeva.
Posetioci su mogli da vide i sajam domaćih proizvoda i bogat kulturno-umetnički program. Mlađi su uživali na tradicionalnom memorijalnom turniru u malom fudbalu.
Posetioci kažu da prevashodno dolaze zbog druženja, dok je rakija na drugom mestu. Ima i onih koji najavljuju ponovni dolazak, a meštani kažu da ovakva manifestacija mnogo znači za njihov kraj.
"Počeli smo ponovo da se družimo, da se okupljamo po raznim selima na ovakav način da bismo očuvali našu tradiciju", rekao je predsednik Mesne zajednice Bukovica Nebojša Stefanović.
A sa njom se upoznala i delegacija kineske provincije Jilin koja je u poseti Kraljevu.
"Slične festivale imamo i u Kini. Vidi se da je došla jesen i da je vreme da se ljudi sa sela opuste i razvesele. Probao sam šljivovicu. Odlična je", istakao je generalni sekretar kancelarije za međunarodnu saradnju provincije Jilin Li Janjong.
Rakije su domaćini napravili i previše, jer su Rusi voće otkupljivali samo 15 dana. Prethodnih godina je izvožen gotovo sav rod, zbog čega su i mladi ostajali u selu i podizali voćnjake.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.