DŽUDŽEVIĆ: BOŠNJAČKA LISTA POŠTUJE ODLUKU MINISTARSTVA

Izvor: Kurir, 10.Jul.2010, 20:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DŽUDŽEVIĆ: BOŠNJAČKA LISTA POŠTUJE ODLUKU MINISTARSTVA

NOVI PAZAR - Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka (NSB) kaže da će ta lista poštovati odluku Ministarstva o ponavljanju izbora sa

NOVI PAZAR - Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka (NSB) kaže da će ta lista poštovati odluku Ministarstva o ponavljanju izbora sa novi saziv NSB.

Džudžević, koji je bio predsednik Izvršnog odbora tog tela u dosadašnjem sazivu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je kazao da će se založiti da u privremeni organ upravljanja, koji je najavilo resorno ministarstvo, pored Bošnjačke liste, budu uključeni kandidati sa druge dve liste koje su učestvovale na julskim izborima za NSB, ukoliko oni to budu hteli. Džudžević je ukazao da će se založiti i za nastavak realizacije svih do sada započetih projekata koji se tiču kulture, obrazovanja i informisanja bošnjačke nacionalne manjine u Srbiji.

Predsednik dosadašnjeg saziva BNV je ministar u Vladi Srbije Sulejman Ugljanin, predsednik Stranke demokratske akcije (SDA). Na junskim izborima za NSB učestvovale su Bošnjačka lista koju podržava SDA, Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), čiji je nosilac bio Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji i Bošnjački preporod, blizak Sandžačkoj demokratskoj partiji, čiji je osnivač Rasim Ljajić, takođe i ministar u Vladi Srbije.

Nijedna od tri liste nije imala većinu za formiranje NSB, a kako su konstitutivnu sednicu 7. jula bojkotovali predstavnici Bošnjačke liste i Bošnjačkoj preporoda, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava je saopštilo da Savet nije konstituisan jer nije postojala dvotrećinska većina. Ministarstvo je nakon toga donelo odluku da izbori za NSB budu ponovljeni, a do njegovog formiranja deluje privremeni organ upravljanja.

Zukorlićeva opcija je, međutim, sa svojih 17 osvojenih mandata i uz pomoć dva većnika od prvih pet sa liste Bošnjačkog preporoda održala 7. jula konstitutivnu sednicu. Na toj sednici je usvojen i Statut kojim je, radi kontinuiteta i u duhu bosanskog jezika, Savet preimenovan u Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava ne priznaje tako konstituisani NSB. Izabrano rukovodstvo novog BNV je, pak, poručilo da ne priznaje odluke resornog ministarstva.

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Džudžević: Poštujemo odluku Ministarstva za nove izbore za NSB

Izvor: Glas javnosti, 11.Jul.2010, 07:12

NOVI PAZAR - Esad Džudžević, nosilac Bošnjačke liste na izborima za Nacionalni savet Bošnjaka (NSB) kaže da će ta lista poštovati odluku Ministarstva o ponavljanju izbora sa novi saziv NSB...Džudžević, koji je bio predsednik Izvršnog odbora tog tela u dosadašnjem sazivu, je kazao da će...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.