DIJASPORA ULOŽILA U SRBIJU 550 MILIONA DOLARA

Izvor: Kurir, 03.Maj.2011, 14:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DIJASPORA ULOŽILA U SRBIJU 550 MILIONA DOLARA

BEOGRAD - Ministar vera i dijaspore Srbije Srđan Srećković izjavio je danas da je od 2000. do danas dijaspora direktno investirala u srpsku ekonomiju 550 miliona dolara i osnivanjem malih i srednjih preduzeća zaposlila oko 25.000 ljudi.

"Investitori iz dijaspore mogu doprineti oporavku domaće privrede i novom investicionom ciklusu, ali uz uslov da se domaći ekonomski sistem ne razlikuje od onih u rzvijenom svetu u kome su navikli da posluju", kazao je Srećković, navodi se u saopštenju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << njegovog Ministarstva.

On je istakao da današnja Srbija ne poziva dijasporu na stari kvazipatriotski i demagoški način da pomaže matici, već da ulažući u profitabilne projekte zarađuju, a pri tome zapošljavaju domaću radnu snagu i doprinose rastu društvenog proizvoda.

Kako se dodaje, prema evidenciji Svetske banke, prihodi Srbije od deviznih doznaka dijaspore od 2000. do 2010. godine iznosili su 42,96 milijardi dolara, što je dvostruko više nego što je dobijeno od direktnih stranih ulaganja. Srbija je prema zvaničnim podacima Agencije za strana ulaganja i promociju izvoza (SIEPA), u prvoj deceniji ovog veka privukla 21,15 milijardi dolara direktnih stranih investicija.

Srećković je istakao da su "dosadašnja ulaganja dijaspore bila dragocena", pogotovo u uslovima krize kada se bori za svako radno mesto i očuvanje standarda građana, ali je dodao da su "mogućnosti mnogo veće".

"Dijaspora sa svojim ekonomskim potencijalom i kontaktima koje ima u poslovnom svetu je pravi promoter Srbije kao dobrog mesta za investiranje i dragocen je saradnik države u lobiranju za naše ekonomske interese. Njen uticaj će sve više rasti", smatra Srećković.

Prema njegovoj oceni, spora i nedovoljno ažurna administracija je najveća prepreka u privlačenju svih investitora, pa i onih poreklom iz Srbije, za koje je ključna reč poverenje koje se polako i mukotrpno ponovo vraća.

Srećković je kazao da je Ministarstvo vera i dijaspore izradilo je elektronski katalog za ulagače iz dijaspore sa ponudom 193 konkretna investiciona projekta iz 68 opština i gradova, što je prvi put da je neki državni organ objedinio na jednom mestu mnogo konkretnih i razrađenih investicionih projekata.

Kako je precizirao, država nudi sve potrebne informacije i kontakte u lokalnoj samoupravi. Najviše projekata, 40,6 odsto, nudi se za ulaganja u turizmu, 20,3 odsto u industrijske zone, 18,7 procenata u infrastrukturu.

Srećković je naglasio da će Ministarstvo vera i dijaspore nastaviti da obaveštava ljude iz dijaspore o mogućnostima ulaganja i privređivanja u Srbiji, dodavši da je svaki pojedinačni investitor važan i da će se ministarstvo svakome neposredno obraćati s namerom da se što sbrže ostvaruju ideje i projekti.

Ministar vera i dijaspore naveo je da očekuje da će ekonomska diplomatija, usmerena na sve potencijalne ulagače, veoma brzo postati jedan od ključnih elemenata državne politike Srbije.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.