Ćuruvijini telefoni prisluškivani i posle ubistva

Izvor: Danas, 16.Maj.2016, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćuruvijini telefoni prisluškivani i posle ubistva

Beograd - Bivši pomoćnik načelnika odeljenja za prisluškivanje beogradskog centra Resora državne bezbednosti (RDB) Aleksandra Rodojičić izjavila je danas da je posle ubistva novinara Slavka Ćuruvije 1999. godine dobila nalog da se hitno stave na slušanje njegovi telefoni, ali je ostavila mogućnost da su prisluškivani i u trenutku ubistva.

Aleksandra Radojičić je na suđenju optuženima za ubistvo Ćuruvije navela da su telefoni prisluškivani kako bi seeventualno došlo >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << do saznanja ko je ubica i da je nalog zameru stigao od načelnika njenog odeljenja. Prema rečima Aleksandre Radojičić, prisluškivan je fiksnitelefon u stanu Ćuruvije i jedan na "ulazu zgrade", za kojunije znala šta predstavlja.Iz ranijih svedočenja se može zaključiti da se radilo oĆuruvijinoj redakciji. Aleksandra Radojičić je izjavila da je od službenice koja jeskidala prisluškivane razgovore čula da je bilo vrlopotresno i da je čula jedino plač.Prisluškivanje Ćuruvije prekinuto je desetak dana preubistva, rekla je Aleksandra Radojičić, ali joj je predočeniskaz iz istrage, gde je navela da je za ubistvo saznala odkoleginice koja je prisluškivala njegov telefon. Ne znam šta je tačno, ne mogu da se setim, izjavila je Aleksandra Radojičić. Ona je na početku svedočenja rekla da ostaje pri iskazima izistrage i da je sve rađeno u skladu sa zakonom . Aleksandra Radojičić je izjavila da nije bila upoznata da lije prema Ćuruviji osim prisluškivanja telefona sprovođena imera tajnog praćenja, osim ako to ne bi slučajno čula odkolega koje su u tome učestvovale. Nije moguće da ne znate, rekao je zamenik tužioca Milenko Mandić, mada nije stavio prigovor na iskaz Aleksandre Radojičić, jer je "svedok dobronameran", ali zbog protokavremena ne može da se seti. Svedok Aleksandar Nešković iz odeljenja za analitikubeogradskog centra RDB izjavio je da se iznenadio kada upredmetu Ćuruvija, vođenom kao priručna kartoteka, nijespazio materijal mlađi od godinu i više dana u odnosu natrenutak ubistva. Nešković je rekao da iz predmeta nije mogao da zaključi daje Ćuruvija bio pod merama, već je našao samo kratke beleškei podatke o njegovim kontaktima sa strancima i eventualnomfinansiranju listova čiji je bio vlasnik. Zamenik načelnika RDB Nikola Ćurčić je godinu dana posleubistva Ćuruvije tražio taj predmet, ali nije želeo dapotpiše zadužbeni karton, tako da je napravio fotokopiju.Kada sam dobio predmet nazad, uništio sam fotokopiju,izjavio je Nešković, dodavši da misli da je u to vremenačelnik RDB bio Radomir Marković.Tužilaštvo tereti nekadašnjeg načelnika beogradskog centra RDB Milana Radonjića da je protivzakonito dao nalog da se Ćuruvija prisluškuje i prati i da je zloupotrebio takodobijene podatke. Radonjić je to negirao iznoseći odbranu.Tužilaštvo tvrdi da je Marković upoznao Radonjića sa planomza ubistvo Ćuruvije. Radonjić se o izvršenju plana dogovorio sa optuženima,takođe nekadašnjim pripadnicima RDB, Ratkom Romićem i Miroslavom Kurakom, navodi Tužilaštvo. Predsednik veća sudija Snežana Jovanović zakazala jenastavak glavnog pretresa za sutra, kada će se saslušavati idrugi svedoci iz RDB koje je Tužilaštvo predložilo.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.