Čučuk Stana iz Sikola najbolja

Izvor: Danas, 13.Maj.2015, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Čučuk Stana" iz Sikola najbolja

Negotin - Titulom sveukupnog pobednika tradicionalne manifestacije "Susreti sela" negotinske opštine ove se godine okitilo Kulturno umetničko društvo "Čučuk Stana" iz Sikola.

  Da je konkurencija bila ozbiljna pokazuje i činjenica da su drugo mesto podelila kulturno umetnička društva "Vidra" iz Vidrovca i "Karbulovo" iz Karbulova, a treće "Voja Čurić" iz Kobišnice i "Vrelo" iz Šarkamena. Ono najbolje što su seoska kulturno umetnička društva prikazala minulih nedelja >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << tokom takmičenja, mogli su da vide i Negotinci i njihovi gosti, budući da je u okviru Majskih svečanosti organizovan Etno dan na gradskom trgu. Bila je to i prilika da se najboljima uruče nagrade što je učinio predsednik SO Negotin, dr med. LJubisav Božilović, predsednik Skupštine opštine Negotin, koji je između ostalog rekao:

-Opština Negotin pomagaće i u narednom periodu kulturni amaterizam sa željom da se ne zaboravi sve ono što karakteriše kulturu i tradiciju srpskog naroda - kazao je Božilović čestitajući pobednicima i zahvaljujući svim učesnicima i organizatorima "Susreta sela".

Osim nagrada najuspešnijim folklornim ansamblima, uručene su i diplome za najbolje predstavljanje izvorne nošnje, režije, scenografije i organizacije. Tako je najbolju režiju programa imala KUD "Vidra" iz Vidrovca , KUD "Floričika" iz Jabukovca najbolju organizaciju programa, dok su društvu iz Sikola uručene i diplome za najbolju scenografiju i narodnu nošnju.

Ovogodišnji "Susreti sela " imali su 12 takmičarskih večeri na kojima je više od 600 učesnika iz dvanaest mesnih zajednica prikazalo ogromno bogatstvo karakteristično za područje Negotinske Krajine, čuvajući i na taj način od zaborava izvorne narodne pesme, igre, predanja, nošnje. Programe krajinskih amatera u Jabukovcu, Vidrovcu, Tamniču, Sikolu, Šarkamenu, Bukovču, Štubiku, Karbulovu, Mokranju, Kobišnici, Rečkoj i Čubri, pratilo je više od tri hiljade gledalaca, a jako dobra poseta zabeležena je i na završnoj večeri na gradskom trgu u Negotinu.

U Negotinu je juče, u okviru Majskih svečanosti, počeo 10. Međunarodni sajam meda i vina uz zanimljive sadržaje i kvalitetnu ponudu koja će, veruju organizatori, u Negotin dovesti mnogobrojne učesnike i goste. Juče i danas na gradskom trgu predstavlja se oko 100 izlagača iz Srbije, Makedonije, Rumunije i Bugarske. Med i vino su u prvom planu, s obzirom da se sajam večeras završava dodelom priznanja, ali su tu i drugi prateći programi koji će ovu jubilarnu manifestaciju učiniti sadržajnijom.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.