Crveni krst poziva građane da daju krv

Izvor: RTS, 20.Avg.2019, 19:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni krst poziva građane da daju krv

Tokom letnjih meseci, kada smo imali veliki broj nesreća, uspeli smo da održimo minimalan nivo bezbednih količina krvi, navodi za RTS Ljubomir Miladinović, generalni sekretar Crvenog krsta Srbije. Poziva građane svih krvnih grupa da daju krv tokom narednih dana.
Ljubomir Miladinović je gostujući u Beogradskoj hronici naveo da su usled brojnih nesreća tokom poslednjih nedelja postojali periodi u kojima >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je postojala opasnost da se ostane bez potrebne količine krvi, ali da su se, zahvaljujući dobrovoljnim davaocima u najvećem  procentu operacije uspešno realizovale.

"Akcija je doprinela jednom stanju koje smo kao cilj i želeli", objašnjava  Miladinović.
Dodaje da građanima Srbije humanost ne manjka.
"Građani Srbije su tokom cele godine humani, posebno u drastičnim situacijama, kada su ozbiljne potrebe, masovne nesreće", ocenjuje Miladinović.
Kako kaže, najsrećniji su kada vide nova lica među davaocima, ali su zahvalni i veteranima jer se zahvaljujući svima njima prikupe ozbiljne količine krvi.
"Preko 100.000 ljudi daje krv. Preko aktivnosti Crvenog krsta u jednoj godini, prikupi se preko 240.000 jedinica krvi", objašnjava Miladinović.
Navodi da davaoci po zakonu imaju pravo na dva slobodna dana – dan kad su dali krv i dan nakon davanja, kako bi se organizam regenerisao, ali da je kroz razgovor sa davaocima zaključio da njima najveće zadovoljstvo predstavlja saznanje da su nekome pomogli.
Zahvaljuje svim davaocima i poziva ih da daju krv tokom narednih dana. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.