Izvor: B92, 24.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crkva prekida predstavu uz policiju

Novi Sad -- Episkop SPC navodi da je predstava koju je policija prekinula u Novom Sadu preksinoć bila "satanistička seansa".

Vladika bački Irinej saopštio je da je u utorak pozvao policiju da prekine predstavu na Trgu Slobode u Novom Sadu, nedaleko od Vladičanskog dvora, kako bi se sprečilo "divljanje pred crkvom i njenim prozorima". Predstava italijanske trupe bila je uredno prijavljena policiji, ali je MUP ipak prekinuo predstavu.

U saopštenju sa veb sajta Eparhije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bačke, vladika Irinej je naveo da predstava Teatra dei Venti nije igrokaz već "arogantna i primitivna satanistička seansa". Naveo je i da su se "poklonici satane" pojavili u vreme kada se obavlja bogosluženje u kapeli Vladičanskog dvora i da je lično tražio zaštitu policije.

I policija je navela da se "više građana žalilo na izgled i ponašanje pozorišne trupe, da je "jedan broj članova bio neprimereno obučen, u odore koje su podsećale na satanističke motive" i da je to "izazvalo uznemirenost prisutnih šetača u centru grada, a posebno dece".

Policija je, međutim, navela da je razlog za prekid zapravo to što su tokom izvođenja pozorišne predstave "Loša parada" italijanske trupe učesnici odstupili od prijavljene trase kretanja, što je izazvalo intervenciju dežurnih policajaca. Oni su ih samo upozorili i "vratili ih na mesto koje je bilo prijavljeno za održavanje skupa".

Policija radi na utvrđivanju svih okolnosti vezanih za taj događaj i, u slučaju utvrđivanja eventualne prekršajne odgovornosti učesnika, protiv njih će biti iniciran prekršajni postupak, piše u saopštenju.

Organizator predstave, Studentski kulturni centar Novi Sad, saopštio je juče da je program na Trgu Slobode i u Zmaj Jovinoj ulici ranije najavljen policiji. Reditelj predstave Stefano Te izjavio je da mu se tako nešto prvi put dogodilo u karijeri i dodao da je to pozorište iz Modene istu predstavu, bez ikakvih problema, već odigralo u nekoliko vojvođanskih gradova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.