Čepurin domaćin proslave Milanskog edikta

Izvor: RTS, 04.Jan.2013, 13:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čepurin domaćin proslave Milanskog edikta

Ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin biće domaćin manifestacije kojom počinje obeležavanje 1.700 godina od Milanskog edikta.

Ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin će u Nišu 17. januara biti domaćin koncerta duhovne muzike kojim će početi obeležavanje 17 vekova od Milanskog edikta, piše u programu, upućenom zvanicama iz kabineta predsednika Srbije.

Programom je predviđeno da posle ambasadora Aleksandra Čepurina govore kopredsednici >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Odbora za obeležavanje jubileja, predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh SPC Irinej.

Međutim, "Rusija nema nikakve veze sa Milanskom ediktom", rekao je agenciji Beta verski analitičar Živica Tucić.

Mediji u Srbiji su pisali da Ruski patrijarh Kiril nije želeo da njegov prvi susret sa papom Bendiktom XVI bude u Nišu 2013. godine.

Zbog toga je ruska patrijaršija navodno tražila da papa ne bude pozvan na taj događaj, već samo poglavari pravoslavnih crkava.

Milanski edikt je zakonski akt kojim je rimski car Konstantin Veliki, inače rođen na mestu današnjeg Niša, proglasio ravnopravnost religija i prestanak progona hrišćana koji je trajao tri stotine godina.

Proglašen je u Milanu 313. godine.
Pogledaj vesti o: Ambasador Rusije

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.