Izvor: B92, 14.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za obuku pasa-vodiča

Beograd -- Homer, udruženje slepih, dobilo je od Beogradskog vodovoda plac za izgradnju Centra za obuku pasa-vodiča.

Pre dve nedelje, ti pokušaji su urodili plodom jer je Beogradski vodovod Homeru na Belim vodama ustupio plac na korišćenje i obećao pomoć kako bi centar što pre počeo rad. Centar za obuku pasa-vodiča za slepe nalazi se odmah pored odgajivačnice pasa u vlasništvu Beogradskog vodovoda. Malo je poznato da, radi čuvanja objekata, Vodovod već 10 godina ima >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << svoju odgajivačnicu i centar za dresuru.

Direktor sektora za obezbeđenje Ivan Ćorić kaže da je iskustvo s radnim psima ubrzalo realizaciju ideje i saradnju s Homerom. "Službeni psi doprinose bezbednosti na našim objektima i odmah nam je bilo jasno koliko će psi-vodiči koristiti svima oštećenog vida. Mi ćemo im pomoći u postavljanju montažnih objekata na toj lokaciji, boksova i prepreka. Naši ljudi koji obučavaju pse za naše potrebe izaći će im u susret koliko god mogu i učinićemo sve da Homer pokrene svoj veliki projekat", kaže on.

Potpredsednica Homera Anđelka Bajić kaže da će psi-vodiči biti dragocena pomoć, naročito ženama, jer im beli štap nije ulivao dovoljno samopouzdanja pri samostalnom kretanju i dodaje da 7. avgusta planiraju da otputuju u Bazel, u jedan od centar za obuku. "To je jedan od najboljih centara u Evropi i trebalo bi da vidimo kako izgledaju njihovi poligoni i boksovi, zgrade, kako bismo mogli da napravimo centar po svetskim standardima jer bez toga ne možemo da uđemo u Asocijaciju centara pasa-vodiča", kaže ona.

U Homeru se nadaju da će, dok se Centar razvija, država doneti i neophodan zakon o psima-vodičima, kako ne bi bilo diskriminacije, odnosno kako bi sva javna mesta bila dostupna i osobama oštećenog vida.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.