Centar za hemodijalizu uskoro u Svilajncu

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 08.Feb.2011, 07:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centar za hemodijalizu uskoro u Svilajncu

SVILAJNAC - U Svilajncu bi za oko mesec dana trebalo da počne s radom Centar za hemodijalizu, najavio je Miroslav Marinković, predsednik Upravnog odbora Doma zdravlja i predsednik opštine Svilajnac.

- Opština je rešenje o otvaranju centra dobila od Ministarstva zdravlja, a radiće na prvom spratu zgrade sagrađene pre desetak godina, u kojoj je svojevremeno planirano da bude porodilište. Ministarstvo je imalo sluha da olakša život 20 bubrežnih bolesnika u opštini koji sada putuju >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << na dijalizu u Ćurpiju, da se objekat stavi u funkciju i da se zaposle novi radnici, pre svega medicinske struke - rekao je Marinković.

Sredstva za otvaranje Centra za hemodijalizu obezbediće Ministarstvo zdravlja i lokalna samouprava. Pomoravski okrug, u čijem je sastavu Svilajnac, ima 160 bubrežnih bolesnika koji idu na hemodijalizu, i jedan Centar u Ćupriji, koji je otvoren 1977. godine "za usluge urgentne i hronične dijalize" sa 42 postelje.

Pomoravlje se ubraja u jedno od endemskih žarišta nefritisa u Srbiji. Zgrada porodilišta u Sviljancu, koju je izgradila opština, a opremili građani ovog kraja na radu u inostranstvu, nikada nije postala porodilište, jer Ministarstvo zdravlja nije dalo dozvolu sa obrazloženjem da se u Sviljancu ne rađa dovoljan broj dece za otvaranje jednog porodilišta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.