Čemu čip kad nestala dokumenta plaćamo tri puta više?

Izvor: NovaEnergija.net, 25.Jul.2016, 15:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čemu čip kad nestala dokumenta plaćamo tri puta više?

Ako izgubite ličnu kartu ili vam je neko ukrade, novu plaćate tri puta više nego kada biste regularno uzimali taj dokument. Da li nas država kažnjava što smo bili nemarni ili što nam je neko ukrao dokument? Ne, država u ovom slučaju samo poštuje zakon.
Naime, izdavanje nove lične karte kada je istekla stara košta 1.155 dinara, a u slučaju nestanka trošak je 3.553 dinara. Slično je i sa pasošem, kada je istekao novi košta 3.553 dinara, a u slučaju >> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << nestanka 5.198. dinara, piše blic.rs.

U MUP-u ističu da samo poštuju zakon:
Cena obrasca lične karte je 928,80 dinara, a tehničke izrade 226. Prilikom nestanka lične karte, građani moraju da plate i taksu u iznosu od 800 dinara i naknadu za objavljivanje rešenja kojim se nestali dokument proglašava nevažećim u „Službenom glasniku“, što staje 798 dinara, prenosi blic.rs
Pitanje koje se postavlja jeste koliko smo daleko stigli u izradi i korišćenju elektronskih dokumenata. Ako posedujete biometrijsku ličnu kartu sa čipom promena prebivališta menja se samo elektronski putem čipa, nije potrebno da vadite novu ličnu kartu i uplaćujete naknadu.
Već nekoliko godina termine za izradu dokumenata možete zakaziti putem interneta i sajta eUprave.
Međutim, iako to sve imate, morate platiti objavljivanje nestalog dokumenta u “Službenom glasniku” i to košta 798 dinara, što je malo manje od iznosa nove lične karte u redovnom postupku.
 

Nastavak na NovaEnergija.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.