Bus Plus naplaćuje kazne skidanjem novca od plate

Izvor: NaDlanu.com, 29.Mar.2013, 22:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bus Plus naplaćuje kazne skidanjem novca od plate

U borbi protiv švercera u GSP-u „Bus plus” je uveo novu meru. Hteli - ne hteli, neplatiše će ubuduće morati da plate kaznu, i to tako što će im sud skidati od plate!

Prvi koji je to osetio na svojoj koži je Beograđanin koga su kontrolori samo u toku jednog meseca 18 puta uhvatili bez karte. Početkom ovog meseca on je dobio administrativnu zabranu na zaradu i biće mu skidano od plate zbog švercovanja u gradskom prevozu.Sudski izvršitelj je 4. marta doneo zaključak o izvršenju >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << bez prava na žalbu stavljanjem zabrane na zaradu. To je zasad prvi i jedini slučaj, ali u „Bus plusu” ističu i da je „u proceduri” još nekoliko ljudi, kao i da je ova nepopularna mera usmerena protiv najvećih neplatiša, koji duguju od 50.000 do 80.000 dinara.- Sprovođenju ove mere prethodila je saglasnost Direkcije za javni prevoz i ona je zasad pokrenuta protiv nekolicine najvećih dužnika kojima su napisane opomene zbog švercovanja u vozilima GSP-a. S obzirom na to da oni u roku od 15 dana nisu platili kaznu od 1.500 dinara, ona je duplirana. A pošto ni tada nisu izmirili dugovanja, sudski izvršitelj je preuzeo naplatu, kao što to odnedavno čini i u slučajevima neplaćanja „Infostana”, sprovodeći Zakon o izvršenju i obezbeđenju - objašnjavaju za „Alo!” u „Bus plusu” i dodaju da je sve urađeno kako bi se smanjio šverc u vozilima, kao i da je ovo samo opomena pojedincima koji uporno ignorišu plaćanje karata.- Pojedinci su više od 15 puta zatečeni u prevozu bez karte, a najdrastičnija dugovanja dostižu 80.000 dinara. Oni koriste usluge GSP-a, a svaka usluga mora da se plati. Troši se gorivo, tu je i amortizacija vozila, moraju da se plate vozači, kontrolori... - kažu u „Bus plusu” i podsećaju da su iz Direkcije za javni prevoz više puta apelovali na građane da plaćaju karte, jer je za normalno funkcionisanje pored subvencije grada neophodno redovno plaćanje usluge prevoza.Opomena, pa onda plenidbaKad neko dobije opomenu zbog neplaćene kazne, prvo mu se šalje obaveštenje o potraživanju neizmirenih uplata sa rokom uplate od tri dana. Ako ni tada ne plati, u skladu sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju (ZIO) pristupa se postupku prinudne naplate (član 252. ZIO) preko ovlašćenog sudskog izvršitelja. Zatim sudski izvršitelj donosi zaključak i preporučenom poštom ga uručuje. Ukoliko dužnik nije primio zaključak, on se postavlja na oglasnoj tabli Prvog osnovnog suda. Ako se ni posle toga ne izmire dugovanja, sudski izvršitelj pristupa pribavljanju podataka o imovini kako bi se izvršenje sprovelo i naplatilo preko imovine dužnika.Alo

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.