Bulevar nekad i sad – radi se dok ne dođe bager

Izvor: RTS, 27.Sep.2019, 18:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bulevar nekad i sad – radi se "dok ne dođe bager"

Kada na jednoj radnji piše – totalna rasprodaja zbog rušenja objekta, radimo dok ne dođe bager – malo ko bi pomislio da se taj lokal nalazi u najpoznatijoj beogradskoj ulici, na Bulevaru kralja Aleksandra, nekada centru svih trgovinskih zbivanja.
"Devize, devize, devize", odjekivalo je ne tako davno Bulevarom kralja Aleksandra, punim improvizovanih tezgi i parkiranih automobila, sa čijih hauba se prodavalo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << sve: od salama, kačkavalja i viršli, pa do naočara za sunce, čarapa, tašni, kišobrana i igračaka. 

Ali bilo je tu i mnogo zanatlija sa dugom tradicijom. Bio je to beogradski centar trgovanja, čega se najbolje sećaju oni koji već decenijama tamo rade. 
"Ljudi su dolazili, kupovali i popravljali bunde. Bila je neka druga priča. U Beogradu je možda bilo pet krznara. Devedesetih godina Bulevar je bio preplavljen malim, takozvanim, kioscima, gde niste mogli bukvalno da prođete", ispričao je Nenad Trifuljesko iz Krznarsko-ćurčijske radnje "Jela".
Od devedesetih godina zanatlija je sve manje jer jenjava interesovanje za njihove usluge.
"Bilo je ovako: četkar, krznar, restoran ili kafana. Onda iza njega je bio pokojni Laka, koji je radio nameštaj. Sada je njegov unuk, mali Steva. Pre Lake je bio onaj što je svirao harmoniku, Cane", priseća se Dragica Jela Trifuljesko iz "Jele".
Kaže da su svi bili privrženi jedni drugima, a ne udaljeni kao što je to sada.
Zanatlije su vekovima radile na Bulevaru. Narod ga je nekada nazivao Fišegdžijskom ulicom, po prodavcima fišeka sa barutom.
Hroničar Vidoje Golubović kaže da treba znati da je Bulevar imao veliki broj mehana i kafana do početka Prvog svetskog rata.
"To je, nažalost, sve nestalo. Tu je značajnu ulogu imao Branislav Nušić, koji je pisao da sve to treba da se sačuva", rekao je Golubović.
Uličnih prodavaca već duže vreme nema. Na mnoge zanatske radnje stavljeni su katanci, a neke će morati da se sele.
Izazovna je to lokacija za građevinske investitore, a i veliki tržni centri odavno su ispraznili bulevarske radnje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.