Brza i dobra analiza raka dojke

Izvor: Blic, 31.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brza i dobra analiza raka dojke

Besplatno, udobno i brzo ispitivanje dojke od danas može da se radi i u KBC-u „Bežanijska kosa". Novi mamograf, poslednje generacije, kakva su do sada bila samo dva u zemlji, ovom kliničko bolničkom centru poklonila je juče Fondacija nj.k.v. princeze Katarine.

Sa aparatom vrednim oko 75.000 evra iz Ohaja u beogradski Kliničko-bolnički centar „Bežanijska kosa" došao je i čuveni profesor Ričard Hirš, svetski priznati radiolog, sa Nortvestern univerziteta. On će sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << još sedam američkih i kanadskih lekara, inženjera i tehničara, koji se bave prevencijom karcinoma, narednih sedam dana obučavati naše radiologe kako da rade sa novim aparatom.

- Došli smo da vam prenesemo sve što znamo tako da možete da pregledate i lečite žene po istim standardima po kojima se to radi u Americi i u svetu - rekao je profesor Hirš prilikom primopredaje aparata.

Iako je bilo predviđeno da samo dva lekara KBC Bežanijska kosa prođu obuku za rad na modernom „Holodžikovom" mamografu, na insistiranje princeze Katarine, taj američki tim će da radi sa pet naših doktora. Osim toga, deo stručnjaka iz Amerike će u Beogradu i širom Srbije održati niz predavanja koja će biti posvećena zdravlju žene, samopregledu i problemu osteoporoze. Princeza Katarina je obećala i ultrazvučni aparat za pregled dojke.

Tačna dijagnostika

Početni stadijum raka dojke je u Subotici, za samo godinu dana, pronađen kod 800 žena. Pregled obe dojke novim mamografom traje 20 minuta.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.