Brozovi za zaštitu Titovog imena

Izvor: B92, 24.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brozovi za zaštitu Titovog imena

Beograd, Subotica -- Porodica Broz u Srbiji zatražila je da se zaštiti od zloupotrebe ime i lik Josipa Broza Tita.

Unuk predsednika komunističke Jugoslavije Joška Broz rekao je da njegova porodica uskoro očekuju rešenje Zavoda za intelektualnu svojinu. "Mi smo i u ovdašnjem Zavodu za intelektualnu svojinu zaštitili lik nekadašnjeg predsednika SFRJ od zloupotrebe, a očekujemo da ćemo uskoro dobiti i konačno rešenje od Zavoda", rekao je Broz.

Broz je kazao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da je njegova porodica već u Hrvatskoj zaštitila Titov lik nedavnim potpisivanjem ugovora sa Nacionalnim parkom Brioni u Hrvatskoj, gde je Tito imao letnju rezidenciju.

Prema njegovim rečima, već su sklopljeni ugovori sa nekim firmama koje koriste lik Josipa Broza Tita, kao i da je osnovan poseban fond u koji se uplaćuje postotak za korišćenje brenda.

"Cilj nam je da osnujemo fondove u svim nekadašnjim republikama SFRJ, kako bismo pomogli građanima, pre svega školovanje mladih", rekao je Broz, naglasivši da Titovim potomcima nije cilj profit.

Muzejska postavka

Dan mladosti ili "nezvanični" rođendan Josipa Broza, koji se zapravo rodio 7. maja 1892. godine, ovog će proleća biti obeležen u Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji.

Dan mladosti je svake godine obeležavan centralnom manifestacijom na stadionu JNA, gde je Titu 23 godine zaredom uručivana štafeta.

Pečat obeležavanju Brozovog rođendana, odnosno Dana mladosti, daće, tradicionalno, i Muzej istorije Jugoslavije, poznatiji kao "25. Maj", gde će poštovaoci Brozovog lika i dela, pored posete Titovom grobu u "Kući cveća", moći da vide i proširenu postavku štafeta.

Muzej će na Dan mladosti biti obasut sa oko 200 štafeta - što saveznih, što lokalnih, koje će ove godine premijerno biti predstavljene.

Načelnik odeljenja tog muzeja Svetlana Ognjanović rekla je Tanjugu da postoji veliko interesovanje za obilazak Titovog memorijalnog kompleksa. Ona je istakla da je, kao i svake godine, najviše najava za dolazak stiglo iz Slovenije, dodajući da će muzej biti otvoren od devet do 17 časova i da će verovatno radno vreme biti produženo.

Proslava Dana mladosti kod Subotice

25. maj - Dan mladosti, praznik kojim je u komunističkoj Jugoslaviji proslavljan rođendan Josipa Broza, i ove godine biće obeležen kod Subotice na imanju Blaška Gabrića.

Povodom državnog praznika nekadašnje Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije, dve štafete mladosti krenuće u petak iz Bajmoka i Palića preko centra Subotice do imanja Draška Gabrića, koje se simbolično zove "Četvrta mini Jugoslavija".

"I ove godine smo, uz simbolični doček štafete, pripremili kulturno-umetnički i sportski program. Pošto je istoga dana i Dan izazova, organizovali smo mali fudbalski turnir petih i šestih razreda subotičkih osnovnih škola", rekao je agenciji Beta Gabrić.

Povodom inicijative Brozovih potomaka u Srbiji i Hrvatskoj da se Titov lik "brendira" i zaštiti, Gabrić je rekao da podržava da se Tito nađe samo na kvalitetnim proizvodima primerenim njegovoj istorijskoj ulozi. "Reč je o jednom od najvećih evropskih brendova", smatra Gabrić.

Kako je najavljeno, štafete mladosti trebalo bi da 25. maja iz Subotice krenu oko 10 časova ka imanju "Četvrta mini Jugoslavija".

Štafeta u Tivtu

Simbolično će ove godine štafeta drugu Titu biti uručena u Tivtu.

Crnogorci su se zapravo dosetili da pronađu glumca koji će sutra igrati ulogu Broza, te će u Tivtu, na obali "Maršala Tita", dočekati štafetu mladosti koja iz Nikšića, preko Podgorice i Cetinja, stiže u taj primorski crnogorski grad.

Čitavu ceremoniju na obali obogatiće nastup tivatske plesne grupe, mažoretkinje, muzičari, sportisti, defile aturanata tivatskog školskog centra "Mladost" i vatromet.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.