Broj turista smanjen za osam odsto

Izvor: Blic, 03.Avg.2010, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Broj turista smanjen za osam odsto

U prvoj polovini godine u Srbiji je boravilo ukupno 911.099 turista, što je za osam odsto manje u odnosu na isti period 2009, saopštila je danas Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na podatke Republičkog zavoda za statistiku.

Od toga je domaćih gostiju bilo 620.157, što predstavlja smanjenje od 11 odsto i čini 68 odsto ukupnog broja gostiju, dok je inostranih bilo 290.942, ili za tri odsto manje.

Turisti su za prvih šest meseci ostvarili ukupno 2,84 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << miliona noćenja što je smanjenje za 15 odsto, na godišnjem nivou, pri čemu su domaći turisti imali 2,22 miliona noćenja, ili za 17 odsto manje, odnosno, 78 odsto od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

U isto vreme, inostrani gosti su ostvarili 613.971 noćenje, ili za šest odsto manje, što čini 22 odsto od ukupnog broja ostvarenih noćenja.

Mereno brojem ostvarenih noćenja, domaći gosti su najviše boravili u banjskim mestima (38 odsto), a zatim slede planinska mesta (32 procenta).

Inostrani gosti su, pak, najviše boravili u glavnim administrativnim centrima (63 odsto), a zatim slede ostala turistička mesta (19 odsto).

Od izabranih turističkih mesta, domaći turisti su najviše boravili u Vrnjačkoj Banji, gde su imali 216.266 noćenja, ili 10 odsto manje nego u periodu januar-jun prošle godine, a zatim slede Zlatibor, Kopaonik i Beograd.

Inostrani turisti su, u isto vreme, najviše boravili u Beogradu, gde su imali 346.564 noćenja, ili dva odsto manje nego u prvom lanjskom polugodištu, a zatim slede Novi Sad i Zlatibor.

Najveći broj noćenja ostvarili su turisti iz Bosne i Hercegovine 66.829, što je za 14 odsto manje u poređenju sa istim periodom lane, zatim slede turisti iz Crne Gore, Slovenije, Hrvatske i Italije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.