Brnabić: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Izvor: RTS, 03.Sep.2018, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brnabić: Učićemo decu kako, a ne šta da misle

Premijerka Srbije Ana Brnabić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović obišli su, povodom početka nove školske godine, obnovljenu Osnovnu školu "Čeh Karolj" u Adi. Škola je u potpunosti rekonstruisana zajedničkim sredstvima republičke i pokrajinske vlade. "Decu ćemo učiti kako da misle, a ne šta da misle", poručila je premijerka povodom prvog školskog dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Premijerka Srbije Ana Brnabić je prilikom obilaska obnovljene škole u Adi istakla da je najvažnije što će se početi sa promenom koncepta obrazovanja.

"Decu ćemo učiti kako da misle, a ne šta da misle. Mnogo napora smo uložili u uvođenje informatičkih predmeta i reforma obrazovanja je nešto najvažnije u našoj agendi", kaže Brnabićeva.
Premijerka podseća da je tokom letnjeg raspusta završena rekonstrukcija 18 škola širom Srbije, među kojima je i škola u Adi, u koju je uloženo je 82 miliona dinara.
"Ova škola je prvi put rekonstruisana nakon više od 100 godina i ovo je veoma važan dan, jer je obrazovanje jedan od najvećih prioriteta Vlade Republike Srbije i Pokrajinske vlade", poručuje Brnabićeva.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović poželeo je svim đacima uspešan početak školske godine.
"Kada smo zajedno, mnogo smo jači i to je vidljivo konkretno i na ovom projektu, na kom smo radili sa Vladom Srbije, Ministarstvom prosvete i Kancelarijom za javna ulaganja", poručio je predsednik Pokrajinske vlade.
Mirović dodaje da Pokrajinska vlada radi na rekonstrukciji škola širom Vojvodine, ali i na brojnim drugim projektima čiji je cilj jačanje obrazovanja u svim njegovim segmentima, navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.

"Ovo je slika mnogo boljeg stanja u prosveti u odnosu na ono koje je bilo pre pet ili deset godina", ocenjuje Mirović, uz uverenje da će najavljeno povećanje zarada u prosveti dodatno ojačati tu oblast.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević ocenio je ovom prilikom da će ova školska godina biti reformska, jer će obogatiti i unaprediti ukupan proces obrazovanja i najavio je nastavak obnove škola u Srbiji.
"Preraspodelom prostora kojeg, zbog manjeg broja dece u razredima, sada imamo sasvim dovoljno, narednih godine omogućićemo u svim našim školama jednosmensku nastavu", kaže Šarčević.
Predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor rekao je da je posebno zahvalan što je početak nove školske godine obeležen baš u Adi, jer je to "veoma snažna poruka kako roditeljima i deci, tako i široj javnosti".

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.