Britanski istoričar Hoare: Austrougarska zapostavljala Srbe

Izvor: Politika, 29.Jun.2014, 13:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Britanski istoričar Hoare: Austrougarska zapostavljala Srbe

BEČ – Austrougarska je premalo razmišljala o pridobijanju blagonaklonosti srpskog stanovništva i napravila grešku što se nije zaustavila posle odgovora srpskih vlasti, koje nisu htele rat, na ultimatum iz Beča, smatra britanski istoričar Marko Atila Hoare.

„Atentat je bilo delo 'Crne ruke' i nije bila želja srpske vlade da vodi rat. Kada je Austrougarska postavila ultimatum Srbiji i srpska vlada gotovo sve od toga prihvatila, postojala je šansa da se tu stane i sarađuje sa >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << beogradskim vlastima, te pokuša da se izoluje 'Crna ruka' “, objasnio je on.

Hoare je, u intervjuu bečkom dnevniku „Standard”, povodom stote godišnjice početka Prvog svetskog rata, istakao da Austrougarska nije dovoljno pazila na javno mnjenje u Srbiji, gde je postojalo uverenje da će morati da se vodi borba protiv monarhije kako bi se ostvarili nacionalni interesi.

Britanski istoričar je podsetio da je okupacija Bosne i Hercegovine dovela do teritorijalne svađe, ali da to nije značilo da je moralo doći do rata.

Prema njegovom mišljenju, tenzije između Austrougarske i Srbije imaju svoje „korene negde dublje”.

On je ukazao da je, nakon ubistva kralja i kraljice 1903. došlo do promene stava prema Austrougarskoj monarhiji, pošto su Radikalna stranka i krug oko vojske stajali iza državnog udara.

Aneksija 1908. je ubrzala sukob, pošto su u Srbiji nakon toga postojali moćni elementi koji su promenili pasivni antiaustrijski u aktivni antiaustrijski stav, rekao je Hoare.

Takođe je podvukao da je Austrougarska bila naklonjenija muslimanskim vlasnicima poseda, kao i Hrvatima, ali da to nije bilo antisrpski stav.

Isto tako je naveo da su prosečni Srbi bili užasnuti atentatom na austrougarskog prestolonaslednika.

Kao primer naveo je bosansko-hercegovačkog političara Milana Srškića koji je na vest o ubistvu izvadio svoj mač i saopštio da je potrebno osvetiti Ferdinanca i Sofiju i da je spreman da se bori protiv Srbije.

Posle atentata, podvukao je Hoare, došlo je do tlačenja srpskog stanovništva od strane habsburških vlasti.

U srpskim knjigama, kako je ukazao, govori se čak i o genocidu nad Srbima, što je, prema njegovim rečima, preterivanje, jer su Habsburgovci imali srpske trupe i visoke srpske oficire.

Tanjug

objavljeno: 29/06/2014

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Britanski istoričar: Austrougarska zapostavljala Srbe

Izvor: Nezavisne Novine, 29.Jun.2014

BEČ - Austrougarska je premalo razmišljala o pridobijanju blagonaklonosti srpskog stanovništva i napravila grešku što se nije zaustavila poslije odgovora srpskih vlasti, koje nisu htjele rat, na ultimatum iz Beča, smatra britanski istoričar Marko Atila Hoare.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.