Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bratimljenje Čikaga i Beograda

Čikago -- Delegacija Beograda doputovala je sinoć u Čikago gde će biti obavljena ceremonija potpisivanja Povelje o bratimljenju dva grada.

Delegaciju predvodi gradonačelnik Beograda Nenad Bogdanović. Odlukom čikaške gradske vlasti, Beograd je postao 25. grad u svetu koji ima status grada pobratima s drugim po veličini gradom u SAD.

U izjavi dopisniku B92 iz Čikaga, Bogdanović kaže da je ideja o bratimljenju Čikaga i Beograda, koja datira još od ranije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ponovo zaživela prilikom prošlogodišnje posete predsednika Srbije Borisa Tadića SAD-u i susreta s gradonačelnikom Čikaga Ričardom Dejlijem.

Bogdanović navodi i kakav značaj će imati Povelja, koja će biti potpisana u utorak: "Nama je cilj da Beograd, Srbiju, kada je Amerika u pitanju, stavimo u jednu potpuno drugu poziciju, nego što je to bilo u bliskoj prošlosti. Mislimo da na tome dobro radimo, a naravno, bratimljenje Beograda i Čikaga jeste stvarno velika čast za Beograd. Naravno, mi ćemo iskoristiti ovu priliku da animiramo u Čikagu, ali i u Baltimoru i Vašingtonu, gde ćemo ići, mnoge ljude da dođu u Beograd i da se možda bave i nekim poslom. Milsim i na naše ljude koji su ovde i na Amerikance."

Bogdanović kaže da je za Beograd najprioritetnije pitanje u ovom trenutku infrastruktura i navodi da će delegacija tokom boravka u SAD iskoristiti priliku da u brojnim susretima sa američkim biznismenima postigne konkretne dogovore na planu budućeg angažmana ovdašnjih kompanija.

"Mi smo sada zemlja u koju, pre svega, treba ogroman novac uložiti u infrastrukturu. Mi smo zemlja u koju nekoliko velikih i ozbiljnih zemalja dosta ulaže u poslovne prostore, stambenu izgradnju, izgradnju infrastrukture i u neke fabrike. U tome učestvuju i neke američke firme, ali ja mislim da one mogu mnogo više", kaže gradonačelnik Beograda.

Značajnu ulogu u realizaciji projekta bratimljenja Beograda i Čikaga imao je konzulat SCG, koji je inicirao formiranje borda za bratimljenje. Generalni konzul Desko Nikitović objašnjava šta zapravo znači bratimljenje gradova sa Čikagom: "To podrazumeva veliki broj razmena na horizontalnom nivou, odnosno razmene između bolnica, univerziteta, sportskih klubova, kulturnih ustanova, zatim organizovanje kulturnih manifestacija, razmene studenata, a najvažnija od svih tih razmena je ekonomska razmena. To je jedan od glavnih sastava Povelje, gde se kaže da će se uložiti napori da se razviju što bolji ekonomski i trgovinski odnosi između dva grada. Ja očekujem da mi sada, posle ovog potpisivanja, počnemo sa sprovođenjem tog programa, odnosno sa organizovanjem većeg broja razmena između Čikaga i Beograda."

Nakon četvorodnevnog boravka u Čikagu i ceremonije potpisivanja Povelje o bratimljenju, delegacija Beograda boraviće i u Vašingtonu i Baltimoru.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.