Brankovina buduća  prestonica turizma

Izvor: Blic, 08.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brankovina buduća prestonica turizma

VALJEVO - Zapadna Srbija mogla bi da napravi pravi bum sa kulturnim turizmom jer kao nijedan region u Srbiji ima ogroman broj vrednih i zaštićenih spomenika kulture, koji bi mogli da privuku na hiljade turista tokom cele godine. Kulturno-turistička ruta koja bi obuhvatala Tršić, Drinu, Soko-grad, valjevske manastire, Brankovinu, Banju Vrujci predstavlja samo deo bogate ponude. Nažalost, na razvoju kulturnog turizma malo se ili nikako radi.

Vesna Matić, doktor turizmologije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u Valjevu, ističe da turistički potencijal ovog kraja ima čak 154 kulturna dobra koja su zakonom zaštićena, od arheoloških celina, preko crkava i manastira, do pojedinačnih spomenika.

- Nijedan region u Srbiji na tako malom prostoru nema tako veliki broj zaštićenih kulturnih dobara i tako bogatu istoriju, koji mogu biti stavljeni u svrhu kulturnog turizma. Tu su i brojni muzeji, galerije i pozorišta. Pri tome ovo bogatstvo je lako dostupno, na svega 100 kilometara od Beograda. Naša kulturno-turistička ruta, bila bi, zbog različitosti, mnogo bogata. Primer jedne takve rute mogao bi da bude aranžman koji bi obuhvatio Tršić, Drinu, Soko-grad, valjevske manastire, Brankovinu, Banju Vrujci... - priča Vesna Matić.

Po njenim rečima, takve rute mogle bi da privuku veliki broj gostiju jer većina zaštićenih kulturnih dobara ima nacionalni, a pojedini i međunarodni značaj.

- Nije poenta u tome da 30.000 ili 50.000 ljudi dođe u Tršić ili Brankovinu na jedan dan, već da ih nekoliko dana zadržimo u Loznici i Valjevu. Imamo primer da na jedan dan, kako bi posetili izložbu u Modernoj galeriji, u Valjevo dolaze čitave ekskurzije iz Vojvodine. Nedostaje, međutim, organizovana ponuda da ti turisti ostanu bar još dva dana i posete neke druge sadržaje i mesta - kaže doktor turizmologije.

Vesna Matić konstatuje da je i pristup turizmu od mesta do mesta na ovom području krajnje različit.

- Osečina, iako mala opština, odlično je i detaljno, na srpskom i engleskom, obeležila sva kulturna dobra. Šabac je po tom pitanju najdalje odmakao, a tamo žale što nemaju reku Gradac i valjevski Tešnjar. U Valjevu pak kao da nedostaju četke i metle da se očiste sva kulturna dobra, a da ne govorim o tome koliko saobraćaj uništava Tešnjar koji je najvrednija zaštićena kulturna celina i koji bi sam mogao da bude vrhunska turistička atrakcija - kaže Vesna Matić.

Doktorat o razvoju turizma

Teze o mogućnosti razvoja kulturnog turizma na području Kolubarskog i Mačvanskog okruga bila je tema doktorske disertacije koju je Vesna Matić, prvi doktor turizmologije iz Valjeva, uspešno odbranila na Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.