Božićno svetlo vitlajemske vatre

Izvor: Vostok.rs, 16.Dec.2011, 19:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Božićno svetlo vitlajemske vatre

16.12.2011. -

Plamen zapaljen od lampada bazilike Rođenja Hristova u Vitlajemu, danas, 16. decembra, predali su poljski skauti svojim ruskim vršnjacima na poljsko-beloruskoj granici. Dalje sveta baklja, koja sve podseća na nadolazeće božićne praznike, treba da bude doneta u razne hrišćanske crkve Rusije i okolnih zemalja.

Tradicija da se u razne zemlje donosi Vitlajemski plamen postoji već više od dve decenije. Prvi put ova akcija je bila izvedena 1986. godine. Organizovala >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << ju je austrijska TV kompanija ORF kao deo velikog dobrotvornog programa Svetlost u tami u znak podrške deci invalidima. Tada je na hiljade ljudi raznih hrišćanskih konfesija pronelo ulicama Beča delih plamena koji je zapalio austrijski dečak sa neugasive lampade u Pećini Rođenja u Vitlajemu, koja se nalazi na mestu gde je, kako se smatra, rođen Isus Hrist. Kasnije su sveti oganj skauti raznih zemalja nosili u mnoge gradove Evrope, SAD, Afrike, čak i iza severnog povratnika, ova akcija je postala svojevrsna međunarodna štafeta i simbol mira, prijateljstva i jedinstva, rekla je u intervjuu za Glas Rusije predstavnik ruske skautske organizacije Bratstvo pravoslavnih sledbenika Jekaterina Judina.

Prvo se pojavila prosto ideja da se učini dobro delo za one koji na Božić ne mogu da dospeju u Vitlajem i da proslave praznik upravo tamo. Pre svega bilo je reči o invalidima i onima koji nisu sami mogli tamo da stignu. Danas ova akcija objedinjuje omladinu čitavog sveta. Deca iduu dečije domove i govore tamo o prazniku Božića. Vitlajemska vatra nosi svetslost dobrote i prijateljstva. I važno je što mnoga deca saznaju i sećaju se Božića upravo zahvaljujuć ovoj akciji, znaju da postoji takva vatra koja spaja ljude čitavog sveta.

U Rusiju Vitlajemska vatra je prvi put bila prebačena 1996. godine, a inicijator ove akcije bila je RPC. Svake godine sredinom decembra delegacija skauta i skautskih rukovodilaca iz raznih gradova Rusije ide u Belorusiju. Tamo oni dobijaju u specijalnim lampadama česticu Božićnog plamena, koji je pre toga boravio ne samo u Austriji, već i u Češkoj, Sloveniji, Nemačkoj, Poljskoj. Svake godine ima sve više onih koji žele da dobiju simbol Božića.

Prvi Vitlajemsku vatru dobijaju predstavnici zapadnoevropskih konfesija Rusije, koji proslavljaju Božić po gregorijanskom kalendaru 25. decembra. U katoličkim i protestantskim crkvama u Moskvi, Sankt-Peterburgu i u još desetak ruskih gradova već su spremni specijalni fenjeri za plamen. Uoči pravoslavnog Božića, koje se obeležava po Julijanskom kalendaru 7. januara, skauti će prebaciti plamen iz Vitlajema u crkve RPC. Između ostalog, česticu plamena mogu da dobiju i oni koji su daleko od religije i vere, ali za koje je vatra simbol jedinstva i pomoći ljudima u nevolji. U slobodnom dostupu Vitlajemska svetinja će se pojaviti već za nekoliko dana u jednom od prestoničkih crkava Moskve – crkvi Svetog Klimenta, a takođe će biti predata u socijalne ustanove prestonice.

Izvor: Golos Rossii, foto: RIA Novosti

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.