Bošnjaci i Albanci bojkotuju popis

Izvor: B92, 29.Sep.2011, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bošnjaci i Albanci bojkotuju popis

Novi Pazar, Preševo -- Bošnjaci i Albanci sa juga Srbije ne odustaju od bojkota popisa stanovništva, koji se održava od 1. do 15. oktobra, ni po cenu plaćanja kazne.

Albanci sa juga Srbije neće odustati od bojkota popisa ni po cenu da moraju da plaćaju novčane kazne, izjavio je predsednik opštine Preševo Ragmi Mustafa.

Mustafa je rekao da je Republički zavod za statistiku imenovao novu Opštinsku popisnu komisiju u Preševu, ali da Albanci neće menjati odluku o bojkotu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << popisa.

"Ukoliko odluče da nam naplaćuju kazne zbog neodazivanja popisu spremni smo i na to, ali nećemo odustati od bojkota popisa", kazao je Mustafa.

Koordinator Vlade Srbije za medije Slobodan Homen izjavio je da će država novčano kažnjavati građane koji budu bojkotovali popis stanovništva, planiran od 1. do 15. oktobra.

Komentarišući najavu političkih predstavnika Albanaca sa juga Srbije i Bošnjačkog nacionalnog veća muftije Muamera Zukorlića da će bojkotovati popis, Homen je za "Politiku" od četvrtka rekao da oni koji imaju primedbe mogu da ih iznesu nadležnima, a ne da pozivaju na bojkot.

Zakon o popisu stanovništva, domaćinstava i stanova predviđa novčanu kaznu od 20.000 do 50.000 dinara za onoga ko odbije ili da netačne i nepotpune podatke.

Narodno veće Sandžaka pozvalo je Bošnjake na bojkot popisa stanovništva da bi time, kako je navelo, međunarodnoj zajednici skrenuli pažnju da se ne slažu sa dugogodišnjom "diskriminacijom i državnim terorom".

Predsednik Narodnog veća Sandžaka Džemail Suljević rekao je na konferenciji za novinare da se prilikom ranijih popisa broj stanovnika u tom delu Srbije falsifikovao.

"U Sandžaku je na snazi policijski popis stanovništva, koji se obavlja mimo svakog zakona. Popisni listići uopšte ne poštuju bošnjačko latinično pismo i jezik. Nad Bošnjacima u Srbiji se više decenija obavlja opšta diskriminacija i kršenje međunarodnih propisa, odluka i konvencija", rekao je Suljević.

Predsednik Izvršnog odbora Narodnog veća Sandžaka Sead Šaćirović smatra da bojkot predstojećeg popisa stanovništva predstavlja jedan od vidova legitimne i demokratske borbe.

"Ovo je način da pokažemo da ne želimo da saginjemo glavu pred nepravdom koja nam se čini. Bojkot popisa predstavlja legitiman vid borbe protiv aparhejda koji se duže od 100 godina obavlja nad našim mirnim i demokratski opredeljenim narodom. Bojkot predstavlja prvi korak u opštoj građanskoj neposlušnosti, koja će uslediti ukoliko beogradski režim ne shvati ozbiljno naša nastojanja da mirno ostvarimo svoja prava", rekao je Šaćirović.

On je dodao da su režimski poslušnici najveći kršioci prava Bošnjaka.

"Bošnjaci treba da znaju da ne postoji zakonska regulativa da se kazni onaj ko ne dozvoli popisivaču da popiše određeno domaćinstvo. Država ne može naterati ljude da se popišu, posebno Bošnjake, dok ne ispravi nepravdu prema nama. Onoga trenutka kada režim ispravi nepravdu nad nama mi ćemo prestati sa građanskom neposlušnošću", rekao je Šaćirović.

Marković: Tehnički razloga za bojkot nema

Ministar za ljudska i manjinska prava i državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković apelovao je danas na Albance sa juga Srbije da ne bojkotuju popis.

"Tehničkih razloga za bojkot popisa nema, to je loša politička odluka koja će opteretiti odnose u Bujanovcu i Preševu", rekao je Marković u parlamentu.

On je naveo da su svi standardi u popisu zadovoljeni i dodao i da su svi popisivači koji će popisivati u albanskim zajednicama Albanci.

Marković je pozvao Albance sa juga Srbije da preispitaju svoju odluku i vode računa o interesima građana.

Ministar je rekao da je to odluka koja je doneta u Prištini i dodao da "oni ne misle u korist ljudi koji žive u Preševu i Bujanovcu".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.