Borovnica – plavo zlato

Izvor: BKTV News, 07.Jul.2013, 13:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borovnica – plavo zlato

Američka borovnica je na ceni, pa zapadnoevropski kupci nude sedam evra za kilogram sveže borovnice. Kada se primeni potpuna agrotehnika, zarada može da bude i više od 60 hiljada evra po hektaru.

U toku je berba najskupljeg voća, američke borovnice. Iako je to relativno nova vrsta voća kod nas, zanimanja ima. Jer, kada se primeni potpuna agrotehnika, može da se zaradi i više od 60 hiljada evra po hektaru. Zapadnoevropski kupci nude sedam evra za kilogram sveže borovnice.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Za naše uslove potreban je veliki novac za podizanje plantaže američke borovnice. Aleksandar Milić je na dedovini podigao zasad, čiji rod ne zavisi od vremenskih uslova.
“Sadnice su koštale po hektaru 15 hiljada evra, tri hiljade komada. Protivgradna mreža sa stubovima od šest metara koštala je 20 hiljada evra, a sistem za navodnjavanje uračunat je u tu cenu”, rekao je Aleksandar Milić iz Šepšina kod Mladenovca.
Borovnica daje prve plodove već u drugoj godini, od šeste je u punom rodu, rađa tridesetak godina. Rodnost povećava i protivgradna mreža, jer u plantaži stvara povoljnu mikro- klimu.
“To upravo potvrđuju i rezultati naša istraživanja, gde smo u trećoj godini starosti zasada kod sorte đuk dobili prinos pet kilograma po žbunu, dok je na otvorenom polju taj prinos kod iste sorte po žbunu bio za kilogram manji”, rekla je dr Jasmina Milivojević sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu.
Kao i u drugim oblastima poljoprivredne proizvodnje, veliki problem je organizovanost proizvođača.
“Nama treba jedno udruženje, jedna kooperativa, po nekim zapadnim standardima, da bi robu mogli da plasiramo, jer Srbija trenutno nije naviknuta na ovu vrstu jagodičastog voća”, kaže Ivan Marinković iz sela Udovice kod Smedereva.
U zemljama Zapadne Evrope postoji prazan prostor za plasman naše borovnice upravo u ovom periodu kada je španska prošla, a još nije sazrela ona u Poljskoj.
“Mi smo trenutno u pregovorima sa firmama u Holandiji oko plasmana naše borovnice, bez obzira što su nam zasadi mladi jer u narednim godinama moramo da pravimo prostor da bi našu borovnicu izvezli”, kaže Jovica Vojnović iz Aranđelovca.
Američka borovnica je na ceni. Mala proizvodnja i slaba ponuda nisu jedini razlozi što se sve više traži i na domaćem tržištu.
Kilogram kultivisane borovnice na tržištu vredi oko hiljadu dinara. Stručnjaci kažu da je ta cena opravdana je borovnica u sebi sadrži antioksidante koji vrlo često sprečavaju pojavu težih bolesti.
U Rusiji cena naše sveže borovnice dostiže šest evra za kilogram, u malim pakovanjima. I tamo je za sada loša ponuda, pa je to šansa za siguran plasman i deviznu zaradu od voća koje se gaji samo nekoliko godina u našoj zemlji.
Izvor: RTS
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.