Borovčanin: Mladi bez posla nisu problem, već potencijal

Izvor: Kurir, 10.Avg.2014, 18:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borovčanin: Mladi bez posla nisu problem, već potencijal

Oni nisu samo bez posla, već i bez mogućnosti da se osamostale, zasnuju porodice, ogranizuju slobodne vreme, provode se, putuju, oni su, jednostavno, bez mogućnosti za normalnu mladost, kazao je državni sekretar za omladinu

BEOGRAD - Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin ocenio je danas da se moraju stvoriti uslovi da omladina dobije posao, jer bez njega, mladi ostaju i bez mogućnosti da se osamostale, zasnuju porodice, organizuju slobodno vreme, putuju i uživaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << u mladosti poput svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije.

On je pomenuo projekat "Garancija evropskoj omladini" koji je EU usvojila prošle godine, koji mladima omogućava da četiri meseca nakon završetka školovanja ili ostajanja bez posla, dobiju mogućnost za radne prakse, usavršavanje ili prekvalifikaciju u cilju zapošljavanja, i predložio da Srbija svojoj omladini ponudi slično rešenje, zajedno sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

"Moramo shvatiti da 250.000 mladih bez posla nisu problem, već potencijal Srbije, ako se zaposle. Oni nisu samo bez posla, već i bez mogućnosti da se osamostale, zasnuju porodice, ogranizuju slobodne vreme, provode se, putuju, oni su, jednostavno, bez mogućnosti za normalnu mladost", naglasio je Borovčanin.

On je, u susret Međunarodnom danu mladih, kako se navodi u saopštenju Ministarstva za omladinu i sport, upozorio na poražavajuć podatak da veliki broj mladih želi da napusti zemlju jer smartaju da ne mogu doći do posla bez veze i članstva u strankama.

"Mora se vrednovati rad, rezultat, aktivizam i znanje i to moraju postati jedini kriterijumi, kako bi omladina Srbije povratila poverenje u državu i aktivirala se u stvaranju bolje zemlje", istakao je Borovčanin, i podsetio da se "omladina nakon Drugog svetskog rata aktivirala i izgradila zemlju, ali je tada rad bio kriterijum, i preko 100.000 učesnika ORA je dobilo zaposlenje kao nagradu za aktivizam, solidarnost i učešće u izgradnji države".

On je posebno naznačio važnost Nacionalne strategije za mlade koja će, u partnerstvu države sa omladinom, a pre svega sa Krovnom organizacijom mladih Srbije, biti urađena do kraja godine.

"Najvažniji cilj biće kako omladinu postaviti kao prioritet svih državnih resora, najpre onih koji se tiču zapošljavanja. Uz to, uredićemo sistem Kancelarija za mlade, kako bi njihova uloga bila da mladima obezbede maksimum usluga i servisa u njihovim opštinama i gradovima, što će omladini pružiti više mogućnosti u mestima u kojima su rođeni. Veliku važnost imaće Saveti za mlade preko kojih će oni biti uključeni u donošenje odluka u svojim opštinama, jer se svaki plan najviše tiče njih i njihove bugućnosti", zaključio je Borovčanin.

(Tanjug/RTS)

Nastavak na Kurir...






Povezane vesti

Borovčanin: Mladi bez posla nisu problem, već potencijal

Izvor: Blic, 10.Avg.2014

Državni sekretar za omladinu Nenad Borovčanin ocenio je danas da se moraju stvoriti uslovi da omladina dobije posao, jer bez njega, mladi ostaju i bez mogućnosti da se osamostale, zasnuju porodice, organizuju slobodno vreme, putuju i uživaju u mladosti poput svojih vršnjaka iz zemalja Evropske unije....

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.