Blokada im uzela 1,2 miliona evra!

Izvor: Blic, 08.Maj.2015, 01:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada im uzela 1,2 miliona evra!

Polovina zaliha duvana je propala, kao i ovogodišnja proizvodnja, nije isplaćen duvan kooperantima (70 miliona dinara), radnici su bez plata šest meseci.

To je bilans akcije Poreske policije od pre četiri meseca u ljubovijskom AD “Duvanu” čije su kapije nečijom odlukom bile zaključane više od tri meseca.

“Duvan” je u međuvremenu tužio MUP i Ministarstvo finansija zbog zauzimanja poseda i traži nadoknadu.

Krajem decembra inspektori Poreske >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << policije praćeni do zuba naoružanim pripadnicima BIA upali su u fabriku. Odmah je saopštena vest da je u fabrici nađeno 1.338 tona duvana za crno tržište. Uhapšeno je nekoliko osoba koje su brzo puštene, a najduže je u pritvoru, dva meseca, bio direktor AD „Duvana“. Fabrika je 31. decembra zaključana i policija nikom nije dozvoljavala ulaz.

- Zašto je država ovo uradila preduzeću u kojem je većinski vlasnik, možemo samo da nagađamo - kaže predsednik sindikata AD “Duvana” Slobodan Smiljanić.

Dodaje da su sve vreme upozoravali na činjenicu da je u fabrici 355 tona neobrađenog duvana.

Poziv po zlato iz Pariza

Po ulasku u fabriku, posle više od tri meseca, u pristigloj pošti je bio i poziv iz Pariza da 14. marta predstavnici AD „Duvana“ dođu i da prime zlatnu medalju za kvalitet proizvoda osvojenu u konkurenciji 7.500 preduzeća iz 90 zemalja.

- Kada smo konačno pušteni u fabriku tražili smo da sudski veštak utvrdi štetu. I utvrđena je - iznosi 47 odsto! Da smo duvan obradili na vreme prodali bismo ga strancima za 3,5 evra po kilogramu. To je više od 1,2 miliona evra. Sada je izgubio i na klasi i na kilaži, a kupac je otkazao ugovore - objašnjava Smiljanić. I tu nije kraj.

“Duvan” zbog svega nije mogao ni da ugovara proizvodnju. A od nje je prihodovao godišnje milion i po evra.

Da apsurd bude veći, nedavno su dobili od Poreske uprave dopis u kome se kaže da je “neobrađeni duvan u AD Duvanu njegovo vlasništvo i da nije predmet krivične prijave”.

- Koga interesuje što šest meseci nismo primili plate, što se proizvođačima duguje oko 70 miliona dinara, sezoncima dve plate? Koga interesuje to što smo nečijom namerom ostali bez egzistencije. Koga interesuje šta će biti sa proizvođačima? - pita se Zoran Cvijić, inženjer u proizvodnji.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.