Blokada fakulteta se nastavlja

Izvor: B92, 27.Okt.2011, 11:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada fakulteta se nastavlja

Beograd -- Članovi studentskog Plenuma Filološkog fakulteta nastaviće blokadu ove institucije do daljeg. Čeka se Ministarstvo i Uprava Fakulteta.

Studenti okupljeni oko Plenuma Filološkog fakulteta zahtevaju da 48 bodova bude jedini uslov za upis studenata u budžetskom statusu, smanjenje školarine na tri minimalne mesečne plate i ponovno uspostavljanje apsolventskih rokova.

Oni su još jednom pozvali rektora Univerziteta u Beogradu prof. Branka Kovačevića da da pismenu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ostavku, a sve zbog izjava koje je davao za medije, navodeći da su za blokade odgovorne levičarske organizacije.

"Neizjašnjavanje nadležnih Plenum je protumačio kao nespremnost na saradnju sa studentima. Uprkos izjavama dekana Filološkog fakulteta da su svi zahtevi ispunjeni, Plenumu studenata nije dostavljen nikakav odgovor pisanim putem", navodi se u saopštenju Plenuma.

U saopštenju se demantuju navodi pojedinih medija da "nastavnici i saradnici redovno održavaju nastavu", dok zapravo, kako kažu, neke katedre pružaju podršku potpunom obustavom nastave.

Studenti okupljeni oko Plenuma Filološkog fakulteta zahtevaju da 48 ESP bodova bude jedini uslov za upis studenata u budžetskom statusu, smanjenje školarine na tri minimalne mesečne plate i ponovno uspostavljanje apsolventskih rokova.

Oni su još jednom pozvali rektora Univerziteta u Beogradu prof. Branka Kovačevića da da pismenu ostavku, a sve zbog izjava koje je davao za medije, navodeći da su za blokade odgovorne levičarske organizacije.

"Pojedini predstavnici Univerziteta u medijima ukazuju na povezanost sa metodama borbe studenata na Sveučilištu u Zagrebu i studenata Filološkog fakulteta; s obzirom na činjenicu da se u oba slučaja radi o studentima, sličnost u metodama borbe ne bi trebalo da izaziva čuđenje", kaže se u saopštenju.

Povodom protesta studenata, rektor Kovačević održaće danas u podne u Rektoratu konferenciju za novinare na kojoj će se obratiti i dekani Filološkog i Filozofskog fakulteta, koje studenti već danima drže u blokadi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.