Izvor: B92, 16.Nov.2009, 19:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagoveštenje se seća patrijarha

Čačak -- Ekipa B92 posetila je manastir Blagoveštenje u Ovčarsko-kablarskoj klisuri u kom se 1948. zamonašio pokojni patrijarh Pavle.

Putevi patrijarha Pavla i oca Georgija trajno su se ukrstili još 1951. godine u manastiru Rača, gde je budući patrijarh bio učitelj budućim monasima. Međutim, prijateljstvo je učvršćeno u manastiru Blagoveštenje, gde je otac Georgije dočekivao patrijarha Pavla svake godine na odmor. On kaže da to nije bio pravi odmor, jer je patrijarh >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uvek bio u službi Bogu i narodu.

Zbog mudrosti patrijarha, mnogi su dolazili po savet, a otac Georgije se seća i da su tokom devedesetih godina sa Pala po njega dolazili u Ovčar Banju.

"Sećam se toga, kad se jednom prilikom izjasnio da nije bio zadovoljan sa tim rukovodiocima tamošnjim. Bilo je svakako nekih koji su prihvatali, ali je bilo svakako nekih koji to nisu prihvatali. Uvek bi se žalio na to, što to nije kako Bog miluje, kako Bog hoće, kako Bog želi, nego eto, kako ljudi prave kojekave nevaljaštine", priseća se otac Grigorije.

Savete patrijarha Pavla retko su slušali političari, ali su u teškim godinama po Srbiju, mnogi vernici u njegovim rečima pronalazili utehu, kaže Čačanin Radomir Mitić, koji je u Blagoveštenju često razgovarao sa patrijarhom Pavlom.

"Ja sam sebi dozvolio da ga priupitam šta misli o ovoj situaciji i zašto Crkva i on lično nema nekog većeg upliva kod vlasti, zašto ne postavlja pitanja, ona koja narod tište. A on kaže: 'Nije da nisam, nije da hoću, ali i ja nailazim na prepreke i moram u krajnjoj liniji da se ponašam onako kako trenutak nalaže’", kaže Mitić.

Čačanin Bogdan Raičević kaže da je ostalo mnogo anegdota u susretu sa patrijarhom, koji su susret sa njim doživljavali kao susret sa živim svecem.

"Ali najinteresantije je bilo ovde na stepeništu, kad jednom mi pijemo pivo, a on kaže: 'Joj, samo da imam krila da vas preletim, da vas ne uznemiravam’. Bio je mnogo fin i ja mislim da je još za života postao svetac", kaže Raičević.

Iako su se mnogi vernici iznenadili zbog čega će patrijarh Pavle biti sahranjen u Rakovici, a u Blagoveštenju, otac Georgije kaže da je to bila želja patrijarha još pre deset godina.

Bilo gde da počiva, trajno će ostati njegove poruke narodu, kaže on.

"Da budemo složni, da se volimo, da se cenimo, da se uvažavamo, da se poštujemo", poručuje otac Grigorije.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Tuga u srpskoj Svetoj gori

Izvor: Press, 15.Nov.2009, 23:45

U ovčarskom manastiru Blagoveštenje patrijarh Pavle se davne 1947. zamonašio, a sve dok se nije razboleo ovde je provodio sve letnje odmore.. .Vest da se patrijarh Pavle upokojio sa posebnom tugom dočekana je u „srpskoj Svetoj gori", u devet manastira...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.