Bivši direktori  na državnim jaslama

Izvor: Blic, 19.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bivši direktori na državnim jaslama

VALJEVO - Za tri godine, tokom kojih su se u Valjevu promenile tri lokalne vlasti, smenjeno je preko 40 većinom partijskih, direktora u javnim preduzećima i ustanovama. Mnogi od njih, međutim, ostali su zbrinuti na državnim jaslama, pa i sada pojedine firme čiji je osnivač grad Valjevo imaju zaposlena bar dva bivša direktora. Ako se ova praksa nastavi, u valjevskim preduzećima biće više bivših direktora nego ostalih radnika.

Nakon najnovijih smena na poslednjoj sednici >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Skupštine grada, kada se ustoličilo novih sedam direktora iz redova vladajućih DSS, SPS i SPO, pojedina preduzeća i ustanove su dobile petog direktora za tri godine.

To je Omladinski centar u kojem su se smenjivali Jelena Simić, Vojislav Raičević (SNS), Zoran Gavrilović (DSS) i Angelina Lukić (DSS) do „najsvežijeg" Milana Bogutovića (DSS). Ne zaostaje ni pijačna uprava „Polet", koja je u istom periodu promenila četvoricu čelnika, od Miodraga Ćosića (DSS) koji je postavljan dva puta, preko Slobodana Andrića (PSS) i Dragana Vukovića (SPO) do sadašnjeg direktora Zlatomira Lukića (DSS). U JP „Kolubara", koje vodi najveću investiciju u zapadnoj Srbiji, izgradnju brane i hidroakumulacije „Rovni", od 2005. godine do danas, direktori su se menjali tri puta, najpre Ljubomir Mucić (SPS), pa Nikola Barać (DSS) i sada ponovo Mucić.

Bivša vlast, koalicija okupljena oko NS, pre tri godine je smenila 26 direktora, kasnije je privremeni organ „posekao" 13 direktora, dok se nova vlast (DS, DSS, SPS i G17 plus-SPO) za sada zaustavila na broju sedam. Mnogi bivši rukovodioci u valjevskoj direktorskoj vrtešci u fotelji nisu sastavili ni dva meseca, kao što je slučaj u Domu kulture, gde je privremeni organ imao dva imenovanja v.d. direktora. Po dva direktora za tri meseca tada su promenjena i u Omladinskom centru i „Valjevo-turistu".

Bez obzira na vrtoglavu brzinu smena, mnogi bivši direktori u Valjevu ne moraju da brinu za egzistenciju jer su i posle smenjivanja ostali zaposleni u tim javnim preduzećima i ustanovama. Rekorder po tom pitanju ponovo je Omladinski centar koji na platnom spisku ima dva bivša direktora, Vojislava Raičevića koji radi kao galerista i Zorana Gavrilovića, šefa marketinga. Ne zaostaje ni „Polet", gde je Slobodan Andrić šef stare zelene pijace, a Miodrag Ćosić čeka rešenje o radnom mestu. Po jednog bivšeg direktora u svom arsenalu imaju Direkcija za urbanizam i izgradnju, gde je Miroslav Burmazović inženjer, gradska „Toplana" gde je ostao da radi Miroslav Rasulić, u Centru za socijalni rad Kaja Jovanović je sada psiholog, a Živorad Janković u TV Valjevo novinar. Do imenovanja na sadašnju funkciju zamenika gradonačelnika i bivši direktor Doma kulture Stanko Terzić (SPS) je radio u toj ustanovi.

- Situacija je takva da ukoliko je neko od v. d. direktora primljen u stalni radni odnos na neodređeno vreme, nakon što bude smenjen ili mu istekne mandat, ne možeš mu ništa - objašnjava za „Blic" gomilanje bivših direktora Željko Gavrić, predsednik Privremenog organa koji je bio vlast u Valjevu od kraja 2006. godine do poslednjih lokalnih izbora.

Gavrić tvrdi da je privremeni organ takvu situaciju zatekao u svim javnim preduzećima i ustanovama, gde je bivša vlast, koalicija oko NS, sve partijske direktore zaposlila!

- Zakon dozvoljava, ako osnivač javnih preduzeća i ustanova potpiše takvo rešenje, da v. d. direktora budu primljeni u stalni radni odnos na neodređeno. Pošto to, po meni, ipak nije logično, insistirao sam da svih 13 direktora koje je privremeni organ imenovao, bude zaposleno na određeno vreme - kaže predsednik nekadašnjeg privremenog organa. Gavrić otkriva za „Blic" da u gotovo svim firmama čiji je osnivač grad, postoje upražnjena mesta gde bi bivši direktori mogli da nađu uhlebljenje.

Poslušnost direktora važnija od stručnosti

Za novinara ekonomskog dnevnika „Pregled" Slobodana Rakovića, gomilanje direktora je nedopustiva pojava.

- Većina nema stručni kredibilitet da bi mogli da rade kvalitetno jer je osnovni kriterijum da neko postane direktor javnog preduzeća partijska pripadnost i poslušnost. Ako se ovaj trend nastavi u javnim preduzećima ćemo imati više bivših rukovodilaca nego svih ostalih radnika - smatra Raković.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.