Beže sa časova pod okriljem zakona

Izvor: TvojPortal.com, 03.Jun.2011, 14:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beže sa časova pod okriljem zakona

www.mic.org.rs Zajednica elektrotehničkih škola Srbije traži od Ministarstva prosvete izmenu člana u Zakonu o osnovama obrazovanja koji dozvoljava čak 35 neopravdanih izostanaka bez kazne. Maturanti Gimnazije “9.maj” u Nišu samoinicijativno su sa nastave odsustvovali mesec dana, pokazala je statistika škole pošto su profesori podvukli crtu i sabrali izostanke.Njih 180 učenika ima 31.019 izostanaka, što opravdanih, što neopravdanih.Praktično to znači da je broj izostanaka po učeniku >> Pročitaj celu vest na sajtu TvojPortal.com << u proseku 170.


Nebojša Lekić, direktor ove gimnazije naglašava da je broj izostanaka po učeniku ove godine za 20 veći u odnosu na prošlogodišnju generaciju, ali i da, paralelno sa većim izostajenjem pada i uspeh đaka.
Slično je i u Gimnaziji “Svetozar Marković” u kojoj svaki maturant u proseku ima 132 izostanka, a to je 30 izostanaka više po učenuku nego prošle godine.
„Katastrofa” – jedini je komentar Olge Dragojlović, direktorke ove škole koja je, inače, poznata po izuzetno dobrim matematičarima, informatičarima i fizičarima.I ona kao i direktor Lekić tvrde da je problem sa izostancima učenika postojao i ranije, ali da se drastično uvećao posle donošenja novog Zakona o osnovama obrazovanja i koji učenicima dozvoljava čak 35 neopravdanih izostanaka.Istovremeno je smanjena mogućnost kažnjavanja učenika koji izostaju sa nastave.
Direktori gotovo svih srednjih škola u Nišu su u saradnji sa zajednicama reagovali, pa su ka Ministarstvu prosvete krenula pisama za zahtevima da se novim izmenama i dopunama Zakona promene upravo članovi kojima se reguliše broj izostanaka đaka.
„Ne postoji način na koji bi smo kaznili đake koji izostaju iz škole – kaže direktor Elektotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu Nebojša Sokolović. – Nekada su učenici mogli da imaju samo 24 neopravdana izostanka, ali su i u međuvremnu kažnjavami, a sa 25 izostanaka su isključivani iz škole.Recimo već sa  12 neopravdanih izostanaka dobijali su trojku iz vladanja.Sada mogu da imaju i 40 pa i 60 izostanaka bez opravdanja, a da ocena ne bude smanjena.Zakon to toleriše kao lakšu povredu obaveza učenika, nama su ruke vezane, a spisak učenika koji ne prisustvuju času postaje sve duži.
I analiza nedolaska dece  u ovoj školi pokazuje da se broj izostanaka drastično povećao ove godine.Upravo otkako je Zakon stupio na snagu.
„Broj izostanaka po učeniku kod đaka prvog razreda je povećan za čak 40 odsto, kod učenika drugog razreda za 30 odsto, a kod učenika trećeg razreda za 20 odsto – objašnjava psiholog Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” u Nišu.
Prema rečima direktora Gimnazije “9.maj” Nebojše Lekića učenici jednostavno kalkulišu sa izostancima i ocenama.
„Dobar broj njih ne dolazi u školu jer uče i pripremaju se da odgovaraju iz nekog predmeta – objašnjava direktor Lekić. – Onda dođu, dobiju dobru ocenu i nastave sa nedolascima jer moraju da se pripreme i za druge predmete.Međutim, ocena i znanje nije jedina strana sa koje profesori sagledavaju đake.Opet, postavlja se i pitanje kako mi možemo deci da prenesemo zananje i da ih nešto naučimo, a da oni u školu dolaze kada hoće.
Đaci ne mare previše zbog izostajanja iz škole.Zaštitio ih je Zakon, a više od zakona ih štite roditelji koji su spremni, u svakom trenutku,da opravdaju časove.Na kraju školovanja, smatraju roditelji, za uspeh deteta se zbrajaju samo ocene a ne i izostanci.Sada kada im je to i dozvoljeno mogu bez straha da izostaju sa nastave, a ako beš i zaškripi tu su mame i tate da “pokriju” neopravdane izostanke.
Piše: Vesna Petrović

učenicineopravdani izostancibežanje sa časovaloš zakon

Nastavak na TvojPortal.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TvojPortal.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TvojPortal.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.