Bez seksualno motivisanog nasilja

Izvor: B92, 08.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez seksualno motivisanog nasilja

Konferencija za novinare Organizacije za lezbejska ljudska prava LABRIS. Marija Savić (FoNet)

Beograd -- Organizacija za lezbejska ljudska prava Labris pokrenula kampanju protiv diskriminacije motivisane seksualnim opredeljenjem.

Ova akcija, pod nazivom "Ljubav za sve", prva je ove vrste u Srbiji. Kampanja je pokrenuta sredinom aprila ''zbog homofobije koja vlada u našem društvu, a koja velikim delom dolazi iz medija, kulturnih institucija i javne intelektualne sfere'', >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rekla je koordinatorka ''Labrisa'' Marija Savić.

Prema istraživanju koje je ova organizacija sprovela 2005. godine, dve trećine pripadnika gej i lezbejske populacije doživljavalo je razne oblike neprijatnosti zbog svog seksualnog opredeljenja, rekla je ona.

Generalno, politička i kulturna klima još su veoma represivne prema seksualno marginalizovanim grupama, rekla je Savićeva, a ovu tezu potvrđuje i realizacija kampanje i odbijanje nekoliko marketinških agencija da postave bilborde na dvadeset lokacija u Beogradu, iako je suma planirana za njihovo postavljanje 6.000 evra.

Tako je zbog govora mržnje u emisijama "Bravo šou" i 'Piramida" na TV Pinku i emisiji "Ključ" na RTS-u, ''Labris'' uputio tri predstavke Republičkoj radiodifuznoj agenciji, napomenula je ona.

Kampanja protiv nasilja nad lezbejkama i gej muškarcima realizovana je zahvaljujući podršci švedskog Helsinškog komiteta za ljudska prava u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.