Bez opasnosti od izlivanja reka

Izvor: RTS, 03.Maj.2016, 09:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez opasnosti od izlivanja reka

Obilnije padavine u centralnim, južnim i istočnim delovima zemlje. Umeren porast vodostaja zabeležen na izvorištu Južne Morave, Toplice, na Bjelici i Rzavu. Rasina se izlila u priobalju. Za sada nema opasnosti od izlivanja reka usled padavina, izjavio pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Goran Nikolić.
Nikolić je u izjavi Tanjugu rekao da je Sektor za vanredne situacije >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << posle najava RHMZ o pojačanim padavinama odmah reagovao i još juče poslao timove na teren kako bi pratili situaciju, posebno na mestima na koja je RHMZ ukazao da bi moglo da dođe do izlivanja.

"Što se tiče manjih reka, pritoka i potoka, gde je RHMZ najavio manja izlivanja, tu sada nema većih opasnosti", rekao je Nikolić, navodeći da ima sporadičnih izlivanja, da je u pitanju poljoprivredno zemljište, ali da nije reč o ozbiljnijim slučajevima.
Prema njegovim rečima, pripadnici Sektora za vanredne situacije će pratiti situaciju tokom noći i sutra.
"Nadamo se da neće doći do eskalacije situacije", rekao je Nikolić.
Dopisnik RTS-a javlja da je za prethodnih 48 sati na području grada Kruševca i celog Rasinskog okruga palo 66 litara kiše po kvadratnom metru, što je doprinelo porastu vodostaja na bujičnim vodotokovima.
Rasina se izlila u priobalju, Garski potok na oranice na ušću u Zapadnu Moravu, kao i Ribarska reka na nebranjenom delu u selu Kaonik gde je poplavljeno sedam hektara oranica, a jedno domaćinstvo je ugroženo.
Vodostaj Rasine na ulasku u Ćelijsko jezero je viši za 70 centimetara.
Nivo Zapadne Morave kod Jasike i Južne Morave kod Đunisa je viši za dvadesetak centimetara. Svi putevi u kruševačkom kraju su prohodni.
Sve službe na čelu sa štabom za vanredne situacije u Rasinskom okrugu su na terenu.
Kiša u Vranju i na jugu Srbije pada duže od 12 sati. Nadležni kažu da nema opasnosti od izlivanja reka, a ekipe Sektora za vanredne situacije obilaze teren.
U ostalim krajevima očekuje se od 10 do 30 litara kiše za 12 sati. Reke će biti u porastu ali prema najavama neće biti izlivanja.
Tokom čitavog dana biće uslova za padavine. Najviše kiše, od 20 do 50 litara po metru kvadratnom se očekuje na jugu i jugoistoku zemlje, gde je uključen narandžasti meteoalarm.
Načelnik Hidroprognoza Dejan Vladiković rekao je ranije danas za RTS da je u toku noći palo od 20 do 45 milimetara kiše na jugoistoku zemlje, a na jugozapadu oko Zlatibora i Užica oko 25 milimetara.
U Pomoravlju je bilo između 10 i 20 milimetara i na području Vojvodine najmanje, oko pet milimetara padavina.
Prema njegovim rečima, narednih 48 časova mogu se očekivati intenzivne kišne padavine.
"Reke su reagovale najviše na izvorištu Južne Morave i reke Toplice. Tu imamo umeren porast vodostaja. Slično je i na Bjelici i Rzavu i na Rasini, gde je porast vodostaja bio takođe umeren. Na ostalim rekama porast vodostaja je manji", rekao je Vladiković.
"Zato mi u sledeća 24 časa ostavljamo žuti hidro alarm i očekujemo da će vodostaj dostići redovne mere odbrane od poplava, što je prvi novo upozorenja", kaže načelnik Hidroprognoza Dejan Vladiković.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.