Bez novih slučajeva hepatitisa C u KC Niš

Izvor: RTS, 29.Okt.2018, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bez novih slučajeva hepatitisa C u KC Niš

U Kliničkom centru u Nišu u junu je prijavljena je epidemija hepatitisa C. Obolelo je 25 pacijenata koji nisu hospitalizovani. Novih slučajeva nema duže od mesec dana. Šta je izazvalo epidemiju, još se ne zna.
Na Klinici za nefrologiju niškog Kliničkog centra preduzete su mere zaštite, pregledan prostor u kom se virus pojavio, aparat za dijalizu, medicinsko osoblje.

Prva infekcija otkrivena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je rutinskom kontrolom pre tri meseca. Dvadeset petoro obolelih nije životno ugroženo. Na dijalizi u Nišu je 275 pacijenata.
"Ne radi se o kapljičnoj infekciji kao što je epidemija gripa, morbile kao što su bile, kada naglašavamo, pišemo na vratima. Ovde se radi o krvno prenosivim bolestima i smatrali smo da se krećemo u, uslovno rečeno, nekim svetskim okvirima vezano za desetak posto obolelih. Inače, svi pacijenti i prihvataju taj rizik", napominje prof. dr Goran Stanojević, pomoćnik generalnog direktora KC Niš.
Direktor Klinike za nefrologiju u Nišu dr Branka Mitić kaže da je od početka epidemije izvršena i kontrolu aparata.
"Što se tiče rada medicinskog osoblja koji rade dijalizu - lekara, tehničara - postoji utvrđena procedura koja se strogo poštuje", ističe dr Mitić.
Epidemija je registrovana u staroj zgradi Klinike za nefrologiju, dok se dijaliza nesmetano odvija u novom Kliničkom centru u Nišu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.