Besplatne Wi-Fi zone stižu do leta u 12 gradova Srbije

Izvor: NovaEnergija.net, 22.Apr.2017, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatne Wi-Fi zone stižu do leta u 12 gradova Srbije

Građani koji su dobili nagrade u igri „Uzmi račun i pobedi” već uživaju u njima, a uskoro će to moći i stanovnici opština koje su bile najaktivnije u slanju fiskalnih računa.
Naime, njima je namenjena nagrada koju će moći da koriste svi građani jer će opštine dobiti „Wi-fi drvo”, odnosno besplatnu zonu interneta, a priključenje na internet očekuje se za 90 dana, odnosno krajem jula. Osim „Wi-fi drveta”, pet prvoplasiranih opština očekuju i novčane nagrade.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NovaEnergija.net << /> Tu nagradu dobiće 12 opština, od kojih je polovina s teritorije Vojvodine, a na svečanosti u Vladi Srbije predstavnicima tih opština dodeljene su nagrade. U Vojvodini će se wi-fi zonom ponoviti opštine Plandište, Bela Crkva, Sečanj, Žitište, Bački Petrovac i Titel. Osim njih, nagrađene su i opštine Bela Palanka, Dimitrovgrad, Golubac, Rakovica, Svrljig i Prokuplje. „Wi-fi drvo”, proizvod domaće pameti i naših inženjera i konstruktora i domaćih partnerskih firmi, koje će biti postavljeno u tim optšinama, moći će da se koristi za povezivanje u krugu od 150 metara, a internet će istovremeno moći da koristi 300 građana. Osim priključka na internet, „wi-fi drvo” ima i priključak za punjenje mobilnih telefona i LED osvetljenje.
Tokom trajanja nagradne igre „Uzmi račun i pobedi” poslato je više od osam i po miliona koverata s računima i slipovima od platnih kartica. Njihova ukupna vrednost prelazi 70 milijardi dinara, a efekti te nagradne igre već su poznati – u državnu kasu direktno se slio prihod od devet miliona evra. Po podacima Poreske uprave, u prva dva meseca ove godine evidentiranje prometa preko fiskalnih kasa poraslo je 29 odsto, a kod malih obveznika taj procenat je 34, što jasno govori o pozitivnim efektima nagradne igre.
Organizator igre „Uzmi račun i pobedi” bilo je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu, a pokrovitelji Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj i „Telekom Srbija”. Predsednik Upravnog odbora NALED-a Goran Kovačević rekao je da je takmičenje gradova i opština jedinstveno u svetu, i zahvalio Vladi Srbije što je prihvatila inicijativu Alijanse da se izdvoji poseban nagradni fond za najaktivnije lokalne samouprave.
Nakon ovog kola nagradne igre, na jesen će uslediti sledeći ciklus. Tada će biti i više detalja o novom ciklusu i koristima koje bi lokalne samouprave mogle imati od vrednih sugrađana.
Novac za opremanje škola, bolnica, vrtića…
Osim „Wi-fi drveta”, pet prvoplasirnaih opština – Bela Palanka, Dimitrovgrad, Plandište, Bela Crkva i Golubac, dobiće po 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti za opremanje ili rekonstrukciju škola, bolnica, vrtića ili drugih objekata. Koji će objekat biti izabran, odlučiće građani, koji će glasati putem sajta u opštinskoj upravi.
Izvor: Dnevnik
Foto: Pixabay

Nastavak na NovaEnergija.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NovaEnergija.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NovaEnergija.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.