Izvor: Blic, 09.Mar.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Besplatna dezinfekcija zbog ptičjeg gripa

Besplatna dezinfekcija zbog ptičjeg gripa

Još jedan labud, koji je pronađen mrtav u nedelju na teritoriji Bačkog Monoštora, pozitivan je na virus H5N1, saznajemo od načelnika veterinarske inspekcije Ministarstva poljoprivrede Budimira Plavšića. U pitanju je labud iz istog jata iz kog su i prva dva nosioca opasnog virusa, pronađena proteklih dana. Veterinari još jednom upozoravaju građane da živinu drže zatvorenu, da sprovode biosigurnosne mere i da za svaki sumnjivi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << slučaj odmah pozovu veterinare.

Pronalaskom trećeg zaraženog labuda na teritoriji Bačkog Monoštora veterinari su sada sigurni da je u pitanju zaraženo jato. Ono je, prema rečima Plavšića, još od pronalaska prvog slučaja pod intenzivnom kontrolom.

- Sada je veoma važno da svi građani sprovode dezinfekciju, koju smo obezbedili za sva gazdinstva. Besplatna dezinfekciona sredstva građani ovog područja mogu da preuzmu kod dežurnih veterinarskih službi - naglasio je Plavšić.

A nalaz mrtvog labuda pronađenog prekjuče u Begečkoj jami pored Dunava, uzvodno od Novog Sada, biće zvanično proglašen za negativan, jer nije bilo moguće utvrditi prisustvo virusa.

I dok se novi slučajevi ptičjeg gripa pojavljuju među živinom u mnogim zemljama, novu nadu budi saopštenje austrijskog Ureda za bezbednost prehrambenih proizvoda. Od tri mačke iz Graca, kod kojih je otkriven virus ptičjeg gripa, dve više nisu nosioci ovog opakog virusa. Stručnjaci pretpostavljaju da su zaražene mačke, bile u kontaktu s pticama, ali i da se njihov organizam izgleda oslobodio virusa ptičjeg gripa. Sada se obavljaju ispitivanja kako bi se ustanovilo kako su se mačke oslobodile virusa.

Inače, stanovnici opštine Priboj revoltirani su zbog činjenice da moraju da plaćaju između dve konvertibilne marke i 20 konvertibilnih maraka zbog prelaska kroz dezinfekcionu barijeru na granici Srbije i BiH, koju je postavila bosanska strana i zahtevaju intervenciju lokalnih vlasti. Nije isključeno da će nezadovoljstvo Pribojaca kulminirati blokadom prelaza. E. B.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.