Izvor: RTS, 06.Dec.2022, 18:45

Beograd: Ulična akcija "Stop ubijanju žena!"

Na Trgu republike u Beogradu danas je održana ulična akcija "Stop ubijanju žena" povodom Međunarodnog dana borbe protiv femicida, 6. decembra.
Učesnice skupa su postavile crvene stolice, na njima ogledala i obuću, i istakle dva crna tansparenta sa natpisima "Stop ubijanju žena!" i "Nijedna manje".

Crvena boja označava simbol smrti i života, a crna označava znak žalosti. Na ogledalima su utisnuta imena žena koje su izgubile život. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Nažalost, podaci pokazuju da su ove godine ubijene 23 žene i devojčica iz Vršca, prošle godine ubijeno je 20 žena, tako da je ovo povećanje u odnosu na prošlu godinu", rekla je za FoNet Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra.
Ona je istakla da "institucije ne čine dovoljno" kako bi sprečile ubistva žena, preneo je Fonet. 
Aktivistkinje su se okupile na Trgu republike u Beogradu da na Međunarodni dan bore protiv femicida ukažu na značajan porast ubistava žena kao i nasilja nad ženama u proteklom periodu u Srbiji, ali i da izraze solidarnost sa devojčicama, devojkama i ženama u Avganistanu i Ukrajini.  

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Kruševac: Stop nasilju nad ženama

Izvor: RTS, 07.Dec.2022, 17:25

U kampanji "16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama" učestvuje oko 1.700 organizacija iz oko 100 država. Mreža "Žene protiv nasilja" izdala je saopštenje, čiji je potpisnik i kruševačko Udruženje žena "Peščanik", koje se protiv rodno zasnovanog nasilja, bori duže od dve decenije. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.