„Banovićki ćiro” po receptu „Šarganske osmice”

Izvor: Politika, 30.Maj.2010, 23:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Banovićki ćiro” po receptu „Šarganske osmice”

Do­bar glas o šar­gan­skoj pru­zi, kao je­din­stve­noj že­le­znič­koj atrak­ci­ji, ši­ri se Evro­pom, a kan­ton Tu­zla ra­di na slič­nom pro­jek­tu

Mo­kra Go­ra – „Šar­gan­ska osmi­ca”, pr­va srp­ska mu­zej­sko-tu­ri­stič­ka že­le­zni­ca, pu­tu­je u iz­voz. Po­sle na­stav­ka ob­no­ve uske pru­ge ka Vi­še­gra­du, re­cept za uspeh na­šeg že­le­znič­kog zna­nja, pro­že­tog ve­li­kim en­tu­zi­ja­zmom >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Mo­kro­go­ra­ca, na­me­ra­va­ju da is­ko­ri­ste u kan­to­nu Tu­zla, u BH Fe­de­ra­ci­ji. Da is­ku­stva „Osmi­ce” pre­to­če u svoj pro­je­kat na­zvan „Ba­no­vić­ki ći­ro”. Već su, ne­dav­no, u Mo­kroj Go­ri o to­me vo­đe­ni raz­go­vo­ri.

Do­bar glas o šar­gan­skoj pru­zi, kao je­din­stve­noj že­le­znič­koj atrak­ci­ji, ši­ri se po­sled­njih go­di­na Evro­pom. Po­ho­de je mno­gi stra­ni i do­ma­ći lju­bi­te­lji že­le­zni­ca, uži­va­ju u vo­žnji „ći­rom” pa­di­na­ma Šar­ga­na. Ni u ovoj go­di­ni kri­ze, kad je reč o po­se­ti, za nju ne­ma zi­me.

Tek što je kre­nu­la se­zo­na vo­žnji ovog pro­le­ća, već su u Mo­kroj Go­ri bo­ra­vi­li za­lju­blje­ni­ci u mu­zej­ske pru­ge iz Ja­pa­na, Ho­lan­di­je, En­gle­ske, Fran­cu­ske, Ru­si­je, Slo­ve­ni­je, a za ko­ji dan sti­žu iz Polj­ske, Slo­vač­ke, Če­ške. Dok dru­gi ve­ći tu­ri­stič­ki cen­tri mu­ku mu­če da pri­vu­ku go­ste, ov­de je u pro­te­klih me­sec i po da­na bo­ra­vi­lo oko 17.000 tu­ri­sta.

Ja­sno je, on­da, što re­cept za uspeh mo­kro­gor­ske mu­zej­ske pru­ge pre­la­zi gra­ni­ce. A Ba­no­vi­ći kod Tu­zle me­sto su u ko­je, po bo­rav­ku na na­šoj „Osmi­ci”, obič­no svra­ća­ju stra­ni lju­bi­te­lji že­le­zni­ca. Ta­mo, u rud­ni­ku mr­kog uglja, još se u pro­iz­vod­nji ko­ri­ste dav­na­šnje par­ne lo­ko­mo­ti­ve. Ma­da ih dru­gde ne­ma, ni­su u vo­znom sta­nju, u Ba­no­vi­ći­ma ipak tra­ju i po­znoj sta­ro­sti (vi­še od po­la ve­ka) odo­le­va­ju. Ovo pri­vla­či stran­ce, ali ži­te­lji tog kra­ja od že­le­zni­ce tek oče­ku­ju ko­rist.

– Upra­vo su za­to pred­stav­ni­ci kan­to­na Tu­zla do­šli kod nas u Mo­kru Go­ru. Is­ka­za­li su že­lju za ši­rom sa­rad­njom, že­le da po­zi­tiv­na is­ku­stva „Osmi­ce” pre­ne­su na svoj te­ren. Raz­go­va­ra­li su sa pred­stav­ni­ci­ma „Že­le­zni­ca Sr­bi­je”, gra­da Uži­ca, tu­ri­stič­kih or­ga­ni­za­ci­ja Zla­ti­bo­ra i Vi­še­gra­da, vo­zi­li se „ći­rom” pre­ko Šar­ga­na. Ni­su kri­li odu­še­vlje­nje vi­đe­nim. Ina­če, na­ša sa­rad­nja već po­sto­ji, pred­stav­ni­ci Že­le­znič­kog tran­spor­ta rud­ni­ka Ba­no­vi­ći po­ma­ga­li su „Osmi­ci” po­kla­nja­njem lo­ko­mo­ti­ve mar­ke „ško­da”, ko­ja je naj­pre sti­gla u Že­le­znič­ki mu­zej u Po­že­gi, pa ka­sni­je pre­ba­če­na u Mo­kru Go­ru gde i da­nas ra­di – ka­zu­je za „Po­li­ti­ku” Alek­san­dra Sta­me­nić, glav­na or­ga­ni­za­tor­ka za ugo­va­ra­nje i ko­mer­ci­jal­nu eks­plo­a­ta­ci­ju na „Šar­gan­skoj osmi­ci”.

Pro­je­kat „Ba­no­vić­ki ći­ro” pred­vi­đa grad­nju pru­ge uskog ko­lo­se­ka od Ba­no­vi­ća do sr­ca pla­ni­ne Ko­njuh i Mu­ze­ja ru­dar­stva. Da tu­ri­stič­ku pru­gu ukom­po­nu­ju sa sa­da­šnjom in­du­strij­skom, ko­jom se pre­vo­zi ugalj do Osko­ve. Tu ide­ju op­šti­na Ba­no­vi­ći, u sa­rad­nji sa rud­ni­kom, tre­ba da pre­tvo­ri u stvar­nost, a ko­ri­sti­će mo­kro­gor­ska is­ku­stva. Ti­me bi po­sta­li atrak­tiv­no od­re­di­šte že­le­znič­kog tu­ri­zma.

Idej­ni tvo­rac pro­jek­ta „Ba­no­vić­ki ći­ro” je Dže­vad Ho­džić, ru­ko­vo­di­lac Že­le­znič­kog tran­spor­ta u rud­ni­ku uglja i pred­sed­nik Udru­že­nja sta­rih že­le­zni­ca u BiH. On je ve­li­ki za­lju­blje­nik u „Šar­gan­sku osmi­cu” i po­sle ne­dav­nog sa­stan­ka na­me­ra­va da opet, s još jed­nom de­le­ga­ci­jom, po­se­ti Mo­kru Go­ru. A pro­fe­sor Ha­lid Kur­to­vić, de­kan Prav­nog fa­kul­te­ta u Ze­ni­ci, ka­že da bu­du­ću tu­ri­stič­ku atrak­ci­ju u Ba­no­vi­ći­ma ne tre­ba gle­da­ti kao kon­ku­ren­ci­ju mo­kro­gor­skoj, već kao do­pu­nu nje­ne po­nu­de.

– Go­sti ko­ji po­se­te „Šar­gan­sku osmi­cu” kan­di­da­ti su da do­đu i u Ba­no­vi­će. Po­ve­ća­nje bro­ja ova­kvih de­sti­na­ci­ja u okru­že­nju uti­če i na po­ve­ća­nje bro­ja go­sti­ju. Po­zi­tiv­na is­ku­stva ob­no­ve pru­ge uskog ko­lo­se­ka u Mo­kroj Go­ri go­vo­re o pot­pu­noj oprav­da­no­sti ba­no­vić­kog pro­jek­ta – re­kao je pri­li­kom bo­rav­ka tu­zlan­ske de­le­ga­ci­je u Mo­kroj Go­ri pro­fe­sor Kur­to­vić.

Bran­ko Pe­jo­vić

[objavljeno: 31/05/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.