Banja Koviljača: Hajka na azilante?

Izvor: B92, 05.Nov.2011, 18:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Banja Koviljača: Hajka na azilante?

Banja Koviljača -- Sutra će u Banji Koviljači, pod sloganom "Ko je sledeći?", biti održan protestni skup građana. Meštani najavljuju da svoju decu neće slati ni u školu.

Oni se žale zbog sve većeg priliva tražilaca azila u to mesto i od lokalnih vlasti traže da preduzmu mere posle prijave da je silovana britanska državljanka.

Radoš Đurović iz Centra za zaštitu i pomoć tražiocima azila kaže da su zatečeni reakcijom lokalnih vlasti, koja vodi kampanju i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbojnost prema azilantima raste.

"Ono što je u stvari možda pokušaj objašnjenja, što smo mi primetili kroz naš rad jeste da povećan broj ljudi u jednom mestu znači stranaca, povećan broj stranaca iz egzotičnih zemalja kao što je Somalija, Avganistan, kao i veća količina novca kojom oni raspolažu i troše u sredini takođe utiče na bojazan sredine na razvoj animoziteta i početke ksenofobije. To je ono što je sve nas zateklo, jer nismo mogli da pretpostavimo da to mogu da budu neki od početaka i okidača za ovakve kampanje koje su usledile, vrlo su organizovani, ali iza koje stoji lokalna vlast", kaže Đurović.

U poslednja tri dana nije bilo nikakvih incidenata, ali su višemesečna negodovanja žitelja Banje zbog velikog broja azilanata kulminirala posle silovanja Britanke za koje su osumnjičena petorica ilegalnih imigranata iz Avganistana.

"Ko ima žensku decu, sigurno da se boji", kaže meštanin banje.

"Oni nikog ne diraju, ali kad uđemo u prodavnicu, prodavnica je puna njih. Isto tako je i u apotekama", kaže meštanka.

"Nemam utisak da oni nekome škode. Oni gledaju sebe i svoja posla. Stvar je samo organizacije", kaže jedan Beograđanin koji ima kuću u Banji Koviljači.

U Centru za azil u Banji Koviljači smešteno je 80 azilanata, dok ih, prema podacima Policijske stanice Loznica, izvan ovog centra ima oko 2 500. Broj je drastično povećan poslednjih meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.