Izvor: B92, 14.Avg.2002, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakrac: Minicu odobreno da se brani sa slobode

Beograd, London -- Okruzni sud u Beogradu potvrdio je u sredu odluku Prvog opstinskog suda da Vukasin Minic, koji je 24. jula uhapsen u Beogradu, bude pusten da se brani sa slobode, rekao je agenciji Beta Minicev advokat Mihajlo Bakrac. Bakrac je kazao da je Okruzni sud ovom odlukom ujedno odbacio zalbu tuzioca i prihvatio jemstvo od 250.000 evra da ce se Minic odazvati pozivima suda i da se nece kriti. Bakrac je kazao da ce Minic u toku dana biti pusten iz pritvora, a izrazio je nadu i da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ce predstojece sudjenje, koje jos nije zakazano, biti fer.

Vukasin Minic i jos cetiri lica privedeni su 24. jula zbog povrede Zakona o oruzju i municiji. U njihovim vozilima policija je pronasla "magnum 357" sa sest metaka bez dozvole za nosenje, pistolj marke CZ 70 sa okvirom i sedam metaka, takodje bez uredne dozvole za nosenje i drzanje, pistolj marke CZ 99 sa okvirom i 14 metaka, za koji postoji dozvola, okvir sa 14 metaka za pistolj, sprej suzavac i trodelna palica sa metalnom oprugom. Minic je nekada radio za kompaniju FIA (Forensic Investigative Asociates) iz Londona, koju je svojevremeno angazovala Narodna banka Jugoslavije da pomogne u trazenju novca koji je ilegalno iznet iz SRJ za vreme vlasti Slobodana Milosevica. Nezadovoljna rezultatima NBJ je ubrzo prekinula saradnju sa agencijom FIA. Prema pisanju beogradskih medija, Minica je nakon toga angazovala kompanija Japan tobako internesenel (JTI) da prikupi informacije kojima bi se zastitio rad te kompanije na ovim prostorima. Londonski "Tajms" pise, medjutim, da je Minic bio "trn u oku beogradskog establismenta" i da je uhapsen nakon sto je istrazivao veze izmedju mafije, politickih partija i tajne policije. Londonski "Tajms" pise da je Minic uhapsen nakon ceremonije potpisivanja ugovora protiv krijumcarenja koji je trebalo da ojaca veze izmedju UN na Kosovu i treceg proizvodjaca cigareta na svetu, kompanije JTI. Vukasin Minic je u intervjuima beogradskoj stampi optuzio srpske vlasti da su umesane u sverc cigareta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.