Bakice iz Uzdina čuvaju rumunsku tradiciju

Izvor: RTS, 05.Feb.2018, 00:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bakice" iz Uzdina čuvaju rumunsku tradiciju

Udruženje žena "Bakice" iz Uzdina više od jedne decenije bavi se očuvanjem ručnih radova, nošnje i običaja Rumuna koji žive u ovom banatskom selu. U okviru ovog udruženja nedavno je otvorena Etno kuća u kojoj se nalaze autetntični predmeti koji su nekada korišćeni u jednom rumunskom domaćinstvu.
Donedavno ste u Uzdnu žene u rumunskoj nošnji mogli sresti na svakom koraku, danas ih gotovo nema, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kažu članice Udruženja žena "Bakice", pokazujući brojne pedmete koje su godinama vredno sakupljale, a koji su nekad bili sastavni deo gotovo svakog domaćinstva u Uzdinu.

"Ovde imamo jednu svečanu sobu s vezenim jastucima i ćilimima, u drugoj sobi je ljuljaška za bebu, starinski razboj za tkanje, tamo je i kuhinja i pokućstvo gde se mesi i hleb", kaže Ana Bojer.
Leana Oleađe na starinskom razboju izrađuje autentičnu rumunsku nošnju koja se može videti na neobičnim lutkama.
"Imam više vrsta vunice. Gledam gde je mustra i tako stavim vunicu. Naučila sam još od malena. Možda sam imala 14-15 godina", kaže Leana.
Osim nošnji i običaja ove vredne žene od zaborava čuvaju i stara rumunska jela kao što je testo s krompirom.
"Ovo je tradicionalno rumunsko jelo, starinsko, koje sam ja naučila od svoje majke. U stvari to je pita sa sirom ali dole je krompir. Ovo jelo sam naučila od svoje majke", kaže Ana Petrović.
Udruženje čini oko 20 članica. Sastaju se svakog ponedeljka, a česti su gosti i drugih udruženja. Ove vredne žene organizuju i brojne literarne surete, pesničke večeri, ali i druge brojne maifestacije kao što je tradiocionalna izložba nošnji pod nazivom "Lepa li je rumunska nošnja" koja održava sredinom maja svake godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.